Om te beoordelen welk onderhoud nodig is, voeren we periodiek inspecties uit volgens de RVB BOEI-methodiek (voorheen RgdBOEI®). De BOEI-inspecties integreren verschillende inspectiemethodes zoals voor brandveiligheid, onderhoud, energie en duurzaamheid tot een integraal inspectierapport.
Hoe wordt een gebouw gebruikt? En welk onderhoud is dan nodig? Een nieuwe manier van inspecteren met een beslisboom maakt een einde aan ‘onnodige acties’. ‘Dat gaat heel veel geld en capaciteit schelen.’
De veel gebruikte inspectiemethodiek heeft een update gekregen. Hierdoor wordt het makkelijker om voor gebouwen duurzaamheidsmaatregelen in te plannen, door zowel het RVB als andere vastgoedpartijen.
RVB BOEI Methode
BOEI staat voor de thema’s van de methodiek: Brandveiligheid, Onderhoud, Energiezuinigheid & duurzaamheid, Inzicht in het voldoen aan wet- en regelgeving. Het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelde de RVB BOEI systematiek om objectieve en betrouwbare inspectiegegevens te verzamelen. Zo verhoogt het Rijksvastgoedbedrijf de kwaliteit en kwantiteit van de gebouwen, de terreinen en van de dienstverlening. Bijvoorbeeld doordat minder inspectiemomenten zorgen voor minder overlast. Daarnaast geeft het een integraal beeld van de onderhoudsbehoeften van de hele vastgoedportefeuille en helpt het bij het behalen van de CO2-reductie tijdens het beheer van het vastgoed.
Het handboek biedt inspecteurs alle instructies en achtergrondinformatie die nodig zijn om integrale inspecties te kunnen uitvoeren. De handboeken vindt u onderaan deze pagina onder ‘Handboeken en documenten’, met uitzondering van de oudste versie: RgdBOEI Handboeken - editie 2009.
Door toetsing in de praktijk en nieuwe wet- en regelgeving verandert de inspectiesystematiek. Daarom actualiseren we de handboeken naar de nieuwste praktijkervaring en laatste inzichten. Commentaar en aanvullingen op het handboek stellen we zeer op prijs. U bent ook welkom om lid te worden van onze LinkedIn RVB BOEI groep.
U mag de handboeken vrij gebruiken. Het Rijksvastgoedbedrijf draagt geen juridische verantwoordelijkheid voor het gebruik van de handboeken.
In de traditionele werkwijze zijn er verschillende inspectiemethodieken voor verschillende doeleinden. DE RVB BOEI-methodiek zorgt voor het efficiënt en effectief combineren van inspecties. Naast deze efficiëntieslag moeten we aandacht hebben voor circulariteit, natuur inclusief en klimaatadaptief beheren. We moeten bijvoorbeeld het gebruik van technieken en installaties heroverwegen, meer herbruikbare grondstoffen gebruiken en eindige grondstofbronnen vermijden. Maar hoe combineer je CO2-ambities met de traditionele beheerambities? En hoe neem je de functie van een bouwobject mee in je inspectie? De vernieuwde BOEI-methodiek met bijvoorbeeld de 'RVB beslisboom soort gebrek & Instandhouding labels’ zorgt dat de inspectie zich ook richt op de omgeving, de functie en het proces.
Het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelde samen met opleiders een programma voor permanente educatie voor erkende inspecteurs en adviseurs BOEI. We stimuleren deelname aan permanente educatie om de minimale kwaliteit van inspecties en adviezen te garanderen.
Het Rijksvastgoedbedrijf eist sinds 2013 dat elke Onderhoudskundig Inspecteur BOEI een geldig Hobéon persoonscertificaat heeft. Deze eis staat in aanbestedingsdocumenten met eventuele aanvullende RVB specifieke eisen. Voor de NEN 2767 inspecteur en adviseur BOEI zijn ook Hobéon persoonscertificeringen ontwikkeld.