Circulair bouwen

Circulair bouwen en beheren betekent dat materialen en gebouwdelen zoals gevels of daken zoveel als mogelijk worden hergebruikt. Door te experimenteren en de lessen samen met de markt toe te passen, wil het Rijksvastgoedbedrijf zij gebouwen zoveel mogelijk circulair maken.

Hergebruik containerunits is duurzaam én drukt de kosten

Een gebouw opgetrokken uit containerunits op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn ontkomt aan de sloopkogel. Na een opknapbeurt krijgen de units een nieuwe bestemming en kunnen nog jaren mee. Dat scheelt geld en levert duurzaam hergebruik op. Win-win dus.

Lees meer

Slim circulair ontwerpen met donorpand en binnenwand

Vergroot afbeelding
Beeld: RVB/Bas Kijzers

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) stelt vanaf dit jaar strengere circulariteitseisen bij aanbestedingen. In 2030 ligt de lat nog hoger. Wat betekent dit voor architecten? Hoe ontwerp je met hergebruik van materialen? ‘Het gaat om waardebehoud.’

Lees meer

Vergroening daken op wol met schapenpoep

Vergroot afbeelding Pilot Valkenburg groene daken op wol
Beeld: Programma Groene Innovaties

Nederlandse wol is tegenwoordig een afvalproduct. Als de schapen eenmaal zijn geschoren, verdwijnt de wol grotendeels in de verbrandingsoven. Kan dat niet anders? 'We onderzoeken of dit materiaal als biobased ondergrond toepasbaar is voor het vergroenen van platte daken.'

Lees meer

De KaVA-principes beeld met tekst en plusjes

Uitleg van de nummers in de afbeelding

1. Behoud

Voorkom materiaalgebruik door behoud/handhaven.

2. Hergebruik op locatie

Hergebruik beschikbaar materiaal binnen marineterrein.

3. Hergebruik van elders

Hergebruik materialen van elders, bijvoorbeeld donorgebouwen, en borg dat vrijgekomen materiaal elders wordt hergebruikt.

4. Biobased

Gebruik biobased materialen als hergebruik niet mogelijk is en borg bij uitgaande stromen recycling van materiaal als hergebruik niet lukt.

5. Nieuw

Gebruik nieuwe producten met gerecyclede content en voer niet te gebruiken producten af voor verbranding of stort.