Het Rijksvastgoedbedrijf draagt bij aan een duurzamer Nederland. De routekaart vormt de basis voor hoe wij dit aanpakken bij Rijks- en Defensievastgoed. We maken daarbij maximaal gebruik van natuurlijke momenten en minimaliseren zelfstandige momenten. We richten ons op de einddoelen voor 2050.
Let op: We vernieuwen de documenten in de Routekaart verduurzamen regelmatig. Je vindt hier altijd de nieuwste versie van de documenten.
Routekaart: Gebouwaanpak verduurzamen vastgoed
Introductie
De routekaart is een lange termijnaanpak voor de verduurzaming van het Rijks- en Defensievastgoed. We richten ons bij alle ingrepen en voor alle duurzaamheidsthema’s op de einddoelen van 2050. Dit doen we door maximaal gebruik te maken van de natuurlijke momenten en zelfstandige momenten te minimaliseren. Deze infographic is bedoeld voor medewerkers van het RVB en klantgroepen die bijdragen aan het bouwen, slopen en onderhouden van het Rijks- en Defensievastgoed.
Routekaart en inspiratiepakket
Deze infographic gaat in op de standaard aanpak per type ingreep en geeft inzicht in de scans, eisen en gunningscriteria. Daarnaast is ter inspiratie beeldend weergegeven welke duurzaamheidsmaatregelen denkbaar zijn. Dit onderdeel is bedoeld voor medewerkers van het RVB en klantgroepen die zijn betrokken bij vastgoedingrepen in Rijksvastgoed.
Duurzaamheidsthema’s
Met 4 thema's werken we integraal aan duurzaam en toekomstbestendig Rijksvastgoed en anticiperen we op toekomstige wetgeving.
Wat betekent de routekaart voor elke ingreep?
Klik hier voor informatieKlik op de ingreep waar jij bij betrokken bent voor informatie:
Instandhouden
Onder instandhouden beschouwen we onderhoud en kleine verbouwingen waarbij de overlast voor het primair gebruik van het gebouw beperkt is zodat gebruiker niet uitgehuisd hoeft te worden.
Vastgoedbeheer
Projectopstart en -voorbereiding
Uitvraag
Vastgoedbeheer
Aanpassen, Slopen, Nieuwbouw
Onder aanpassen vastgoed verstaan we een verbouwing (inclusief monumenten) waarbij het primair gebruik van het gebouw niet meer mogelijk is. De gebruiker wordt gedeeltelijk of volledig uitgehuisd. Bij slopen binnen afzienbare tijd, nemen we tot die tijd in principe geen duurzaamheidsmaatregelen. Bij de sloopactiviteit wel. Ook als het Rijksvastgoedbedrijf sloopactiviteiten laat uitvoeren als onderdeel van aanpassen of nieuwbouw vastgoed is de aanpak voor slopen van toepassing. Bij nieuwbouw is geen sprake van aanwezig bestaand vastgoed. Soms biedt dat mogelijkheden om verdergaand te verduurzamen (energiepositief, losmaakbaar, biobased, etc.)
Projectopstart en -voorbereiding
Uitvraag
Projectopstart en -voorbereiding
Uitvraag
Projectopstart en -voorbereiding
Uitvraag
Aanhuren, Aankopen, Verkopen
Bij huurpanden is niet het Rijksvastgoedbedrijf maar de eigenaar verantwoordelijk. Het Rijksvastgoedbedrijf stuurt binnen deze eigendomsverhoudingen op dat ook deze gebouwen verduurzamen. Bij aankopen vastgoed passen we de principes van de routekaart toe. Een nieuwe vastgoedlocatie is in de nabijheid van een OV-knooppunt (duurzame mobiliteit). Bij de keuzevorming brengen we ook de klimaatrisico’s in kaart. Bij verkopen vastgoed binnen afzienbare tijd, worden er in principe geen verduurzamingsmaatregelen getroffen.
Aanhuren
Aankopen
Verkopen
Voorbeeldmaatregelen
Onderstaand fictief RVB-gebouw verbeeldt welke duurzaamheidsmaatregelen denkbaar zijn. Klik op een van onderstaande gebouwonderdelen en lees meer over de mogelijke maatregelen en het duurzaamheidsthema waaraan het bijdraagt.
Routekaart en inspiratiepakket
Deze infographic gaat in op de standaard aanpak per type ingreep en geeft inzicht in de scans, eisen en gunningscriteria. Daarnaast is ter inspiratie beeldend weergegeven welke duurzaamheidsmaatregelen denkbaar zijn. Dit onderdeel is bedoeld voor medewerkers van het RVB en Defensie die bijdragen aan het bouwen, slopen en onderhouden van het vastgoed van Defensie.
Duurzaamheidsthema’s
Met 4 thema's werken we integraal aan duurzaam en toekomstbestendig Defensievastgoed en anticiperen we op toekomstige wetgeving.
Wat betekent de routekaart voor elke ingreep?
Klik hier voor informatieKlik voor informatie op de ingreep waar jij bij betrokken bent:
Inspiratie
Klik hier voor voorbeeld maatregelenWelke voorbeeld maatregelen kan ik toepassen?
Maatregelen werken schoon Maatregelen werken logistiekConcentreren, Verduurzamen, Vernieuwen
Defensie gaat haar vastgoed de komende 15 jaar concentreren, verduurzamen en vernieuwen (CVV). Eenheden die elkaar versterken in hun optreden worden op strategische locaties bij elkaar geplaatst. Ongeveer 70 locaties worden verlaten, 3 nieuwe kazernes worden gebouwd en de overige locaties zullen worden gerevitaliseerd (d.m.v. nieuwbouw, renovaties en sloop). Het CVV is het grootst denkbare natuurlijke moment om de portefeuille van Defensie te verduurzamen.
Projectopstart en -voorbereiding
Projectopstart en -voorbereiding
Projectopstart en -voorbereiding
Projectopstart en -voorbereiding
Nieuwbouw, Renoveren, Sloop
Los van het CVV worden nieuwe gebouwen gerealiseerd en bestaande gebouwen gesloopt en gerenoveerd. Bij nieuwe gebouwen en renovaties richten we ons direct op de einddoelen 2050 voor alle duurzaamheidsthema’s. Bij het slopen van gebouwen willen we zoveel mogelijk materialen/gebouwdelen veiligstellen en leefgebieden van flora en fauna zo min mogelijk beschadigen en waar dit onvermijdelijk is herstellen.
Projectopstart en -voorbereiding
Projectopstart en -voorbereiding
Projectopstart en -voorbereiding
Projectopstart en -voorbereiding
Projectopstart en -voorbereiding
Projectopstart en -voorbereiding
Instandhouden
Instandhouden wordt de komende jaren niet als natuurlijk moment gezien. Met het CVV wordt al het vastgoed van Defensie de komende 15 jaar aangepakt. Het is bekend welke locaties behouden blijven en welke worden afgestoten. Binnen de locaties die blijven is nog niet (altijd) bekend welke gebouwen worden gesloopt. Het verduurzamen van gebouwen die worden gesloopt zal leiden tot materiaalvernietiging en dat willen we voorkomen. Natuurlijk blijven we nadenken; bij gebouwen waarvan we vrijwel zeker weten dat ze blijven bestaan en die een grote onderhoudsbeurt krijgen nemen we duurzaamheidsmaatregelen mee.
Voorbeeldmaatregelen
In het functiegebied ‘werken schoon’ staan sport-, kantoor-, les- en legeringsgebouwen. Voor dit type gebouwen verbeelden we hieronder in een fictief gebouw welke duurzaamheidsmaatregelen denkbaar zijn. Klik op een van onderstaande gebouwonderdelen en lees meer over de mogelijke maatregelen en het duurzaamheidsthema waaraan het bijdraagt.
Voorbeeldmaatregelen
Defensie heeft veel logistieke gebouwen zoals magazijnen en werkplaatsen. Voor dit type gebouwen verbeelden we hieronder in een fictief gebouw welke duurzaamheidsmaatregelen denkbaar zijn. Klik op een van onderstaande gebouwonderdelen en lees meer over de mogelijke maatregelen en het duurzaamheidsthema waaraan het bijdraagt.