Twee collega's van het Rijksvastgoedbedrijf bekijken een bouwtekening, foto: RVB

Snelle woningbouw, Stand van het RVB en kunst

Verkoop kavel voor snelle bouw 265 woningen in Hoorn

Waar eens de Penitentiaire Inrichting Zwaag stond, zullen circa 265 woningen verrijzen. Vanwege de woningnood staat snelheid voor de gemeente Hoorn en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) bij dit project centraal. ‘We zoeken een ontwikkelaar die ook vaart wil maken.’

Verkoop kavel voor snelle bouw 265 woningen in Hoorn

‘Beweging in gang zetten die niet te stoppen is’

Jille Koop is adviseur duurzaamheid en doet alles om onze leefomgeving te beschermen. ‘Mijn zoektocht is gericht op impact.’ Zijn gedrevenheid is niet onopgemerkt gebleven. Hij werd genomineerd voor de titel Ambtenaar van het jaar 2023.

‘Beweging in gang zetten die niet te stoppen is’

De Stand van het Rijksvastgoedbedrijf: knelpunten in dienstverlening

De hoge prijzen in de markt, een te grote werkvoorraad, onvoldoende capaciteit en veel vastgoed met achterstallig onderhoud. Dat zijn enkele voorbeelden van de knelpunten die het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) noemt in de eerste Stand van de Uitvoering.

De Stand van het Rijksvastgoedbedrijf: knelpunten in dienstverlening

'Dieren veinzen niet'

'Kunst is niet bedoeld voor opslag', zegt Annemarieke Leendertz, collectiemanager Rijkscollectie Percentagekunst bij het Rijksvastgoedbedrijf. Daarom pronken verschillende kunstwerken in de tuin van Kasteel Keukenhof in Lisse, een landschapstuin die vrij te bezoeken is.

'Dieren veinzen niet'

RVB in Beeld: Kromhoutkazerne

Op de plek waar zich vroeger Fort Vossegat als onderdeel van de nieuwe Hollandse Waterlinie in Utrecht bevond, eist nu de hypermoderne Kormhoutkazerne alle aandacht van voorbijgangers op. De kazerne is in 1913 vernoemd naar Joachim Hendrik Kormhout, een generaal van de waterlinie van ongeveer dertig jaar eerder. De klassieke gebouwen van de oude kazerne zijn in goede staat bewaard gebleven en worden op dit moment in gebruik genomen door een Engelstalige campus van de Universiteit Utrecht. De huidige kazerne is in 2010 officieel in gebruikgenomen door de Koninklijke Landmacht die gebruikmaakt van de 3.000 aanwezige werkplekken. Het complex bestaat uit negen kantoren die liniair in een park zijn aangebracht. De grotere gebouwen bevinden zich direct aan het water en beschikken over sedumdaken wat de afvoer van regenwater beter reguleert. Installaties en verlichting in de panden functioneren op basis van aanwezigheidssensoren. 

Altijd op de hoogte blijven van de #PlaatVanDeWeek? Volg het RVB op instagram @RijksvastgoedNL

Beeld: ©@corne_bastiaansen_fotografie