Twee collega's van het Rijksvastgoedbedrijf bekijken een bouwtekening, foto: RVB

Paleis Noordeinde krijgt 191 zonnepanelen

In deze Rijksvastgoed Actueel: Paleis Noordeinde krijgt 191 zonnepanelen, Aanbesteding Rechtbank Overijssel in bijzondere contractvorm, Zonnepanelen en landbouw hand in hand, Biedboek.nl biedt overheden mogelijkheid voor transparante verkoop gronden en RVB in Cijfers: helft RVB-portefeuille van Defensie.

Paleis Noordeinde krijgt 191 zonnepanelen

Er komen 191 zonnepanelen op de daken van werkpaleis Paleis Noordeinde (66 en 68). Het Rijksvastgoedbedrijf heeft zorgvuldig onderzoek gedaan met als resultaat dat op dit rijksmonument met deze bijzondere functie veilig zonnepanelen kunnen worden geplaatst.

Paleis Noordeinde krijgt 191 zonnepanelen

Paleis Noordeinde
Beeld: Kelly Schouten

Aanbesteding Rechtbank Overijssel in bijzondere contractvorm

Voor de aanbesteding van de nieuwbouw van de Rechtbank Overijssel in Almelo maakt het Rijksvastgoedbedrijf gebruik van een basisontwerp. Marktpartijen wordt gevraagd om een al voorbereide plattegrond door te ontwikkelen. Hierdoor krijgen meer marktpartijen een kans en dalen de inschrijfkosten.

Aanbesteding Rechtbank Overijssel in bijzondere contractvorm

Principe ontwerp Rechtbank Overijssel
Beeld: RVB

Zonnepanelen en landbouw hand in hand

Innovatieve zonnepanelen combineren met biologische akkerbouw. In Almere Oosterwold gaat het Rijksvastgoedbedrijf dit experiment aan. Energieleverancier Vattenfall legt meedraaiende zonnepanelen neer op Rijksgrond. Tussen en rondom de zonnepanelen blijft veel ruimte over voor gewassen.

Zonnepanelen en landbouw hand in hand

vlnr Zonnepanelen, bomen tractor in Flevoland.
Beeld: RVB/Bas Kijzers

Biedboek.nl biedt overheden mogelijkheid voor transparante verkoop gronden

Overheden die grond verkopen zijn sinds kort verplicht om dat openbaar te maken. Biedboek.nl, een verkoopplatform van het Rijksvastgoedbedrijf, kan hen hierbij helpen. Projectmanager Gilbert ten Brink hoopt dat gemeenten en provincies de website vaker gaan gebruiken.

Biedboek.nl biedt overheden mogelijkheid voor transparante verkoop gronden

Weide met bouwlocatie op de achtergrond.
Beeld: RVB/Erik Jansen

RVB in Cijfers: helft RVB-portefeuille van Defensie

Met meer dan 6 miljoen vierkante meter bvo - de oppervlakte van alle vloeren of verdiepingen inclusief binnen- en buitenmuren - is Defensie goed voor de helft van de totale vastgoedportefeuille van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Verreweg het grootste deel van de Defensie-portefeuille bestaat uit kantoorgebouwen; 1,2 miljoen vierkante meter bvo. Defensie-magazijnen beslaan 885 duizend vierkante meter bvo, een kleine 15 procent van de totale Defensie-portefeuille, en zijn daarmee goed voor het op een na grootste aandeel. Werkplaatsen tekenen voor 626 duizend vierkante meter bvo, wat neerkomt op een derde plek en ongeveer 10 procent van het Defensievastgoed.

Verdeling portefeuille RVB op soorten vastgoed