Aanbesteding Rechtbank Overijssel in bijzondere contractvorm

Voor de aanbesteding van de nieuwbouw van de Rechtbank Overijssel in Almelo maakt het Rijksvastgoedbedrijf gebruik van een basisontwerp. Marktpartijen wordt gevraagd om een al voorbereide plattegrond door te ontwikkelen. Hierdoor krijgen meer marktpartijen een kans en dalen de inschrijfkosten.

Vergroot afbeelding rechtbank Almelo
Beeld: ©Rijksvastgoedbedrijf
'Artist impression' van het de gevel van het principe- of basisontwerp.

Aannemers en architectenbureaus willen de kosten voor inschrijving graag verlagen, zo bleek tijdens een eerder gehouden marktconsultatie. Om hieraan tegemoet te komen heeft het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) voor de Rechtbank Overijssel een basis- of principeontwerp gemaakt. Hierin is een plattegrond voor het gebouw voorbereid, wat van groot belang is voor een rechtbankgebouw. Daarnaast is voor het ontwerp specialistische kennis nodig, die het RVB met het basisontwerp inbrengt.

Het basisontwerp biedt marktpartijen met minder specifieke kennis van gerechtsgebouwen de kans om in te schrijven op de opdracht; naast ontwerp ook bouw en onderhoud voor 15 jaar (DBM, ‘Design Build Maintain’). Het gaat om een relatief kleine rechtbank van zo’n 10.000 vierkante meter. De nieuwbouwlocatie ligt direct naast het centraal station van Almelo.

Verduurzaming

De sturing van het basisontwerp verschilt per gebouwonderdeel. Zo liggen de plattegronden vast, hiervan mag niet worden afgeweken. Terwijl de schetsontwerpen voor het exterieur en de gevel richtinggevend zijn. De beelden van het interieur in het basisontwerp zijn als inspiratie toegevoegd.

Duurzaamheid is bij de aanbesteding een belangrijk gunningscriterium. Zo moet de ‘Milieu Prestatie Gebouwen’ (MPG), een meetmethode voor de duurzaamheidseisen van gebouwen, zo laag mogelijk zijn. Het bedenken van manieren en oplossingen om aan de eisen te voldoen, wordt aan de markt overgelaten.

Marktpartijen kunnen bijvoorbeeld voor houtbouw kiezen, wat positief bijdraagt aan de milieuprestatie van het gebouw. Maar dat is nadrukkelijk geen voorgeschreven eis. Daarnaast is in het principeontwerp meegenomen dat de stedelijke natuur veel ruimte krijgt in en rondom het gebouw. Zo zijn delen van dak en gevel aangewezen om planten te plaatsen.

Meer informatie

Aanmelden voor de aanbesteding van de Rechtbank Overijssel in Almelo kan tot 19 juli 2022, 9.30 uur,  bezoek voor de procedure Tenderned.nl .