Klimaatweek: hoe werkt het RVB aan de klimaatdoelen?
Het is de Nationale Klimaatweek (11 tot en met 17 november). Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) werkt dag in dag uit aan het dichterbij brengen van de klimaatdoelen van 2050. In dat jaar moet Nederland klimaatneutraal zijn.
Tijdens de Nationale Klimaatweek (een initiatief van het ministerie van Klimaat en Groene Groei) organiseren bewoners, bedrijven en gemeenten activiteiten voor een beter klimaat. Het RVB heeft voor het bereiken van de klimaatdoelen een plan gemaakt – de Routekaart verduurzamen - met concrete maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Vijf voorbeelden uit de praktijk.
Kantoortoren van hout
Bouwen met beton veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Kan bouwen met hout een oplossing zijn? Houtbouw is op zichzelf niets bijzonders, zegt RVB-architect Fokke van Dijk die samen met zijn collega’s het ontwerp van de houten kantoortoren de Monarch IV heeft gemaakt. ‘Houtbouw doen we al eeuwen. Wat nieuw is, is de hoogte en de verlijmingstechniek. Het voordeel van die techniek is dat je met snelgroeiend hout - waaibomenhout eigenlijk - toch hele stijve constructies kunt maken. In de - zeg - zestig jaar dat het gebouw er zal staan, zijn de bomen die je hebt weggekapt al twee keer terug gegroeid in een duurzaam beheerd bos. Er wordt zo extra CO2 aan de lucht onttrokken. Overigens kan Monarch IV natuurlijk veel langer mee.’
Meer weten?
Kantoortoren van hout: ‘vrijwel CO2-neutrale constructie’ | Nieuwsbericht | Rijksvastgoedbedrijf
Bouwen met hergebruikte materialen
Een rijkskantoor met alleen hergebruikte materialen? Het Rijksvastgoedbedrijf testte dit samen met marktpartijen in het project Kantoor vol Afval, gewoon door het te doen. Het resultaat: bijna veertig procent minder CO2-uitstoot en veel geleerde lessen. ‘Je moet “andersom bouwen”: je gaat uit van de materialen’, zegt projectmanager Sevan Markerink van het RVB. ‘En je kijkt daarna wat je er mee kan. De architect maakt bijvoorbeeld het ontwerp bij de materialen die gevonden worden. Dat is een heel andere benadering.’
Meer weten?
De geleerde lessen uit een kantoor vol afval | Nieuwsbericht | Rijksvastgoedbedrijf
Werken volgens circulaire principes
Liefhebbers van architectuur uit de jaren tachtig konden in het rijkskantoor Mandemaat 3 in Assen hun hart ophalen: veel rode baksteen, beton en een doolhof van hoekjes, kamertjes, gangen en trappen. Een mooi tijdsbeeld, maar allesbehalve energiezuinig. Hoe nu verder met dit verouderde kantoor? Mark Dunnebacke van het RVB vertelt over circulaire principes en wat je dan moet doen met een oud gebouw, oud dubbelglas, hardhouten kozijnen, wc-potten en dakgrind.
Meer weten?
Verduurzamen vastgoed: ‘Hoe werkt de routekaart in de praktijk?’ | Nieuwsbericht | Rijksvastgoedbedrijf
Kasteel zonder cv-ketel
Gaskraan eruit en warmtekraan erin. Sinds de zomer van 2024 is de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda aangesloten op het warmtenet van de Amercentrale. De overstap levert een gasreductie op die gelijk is aan het jaarlijkse verbruik van 770 woningen. Dat komt neer op zo’n 770 duizend kuub gas per jaar. ‘We hebben 18 cv-ketels met een totaal vermogen van 6000 kilowatt verwijderd’, zegt Jaimy Riegen, projectleider van het RVB.
Meer weten?
Koninklijke Militaire Academie doet cv-ketels de deur uit | Nieuwsbericht | Rijksvastgoedbedrijf
De droom van Rutger Snoek
‘Hoogwaardig dubbelglas dat we tijdens verbouwingen uit gebouwen halen, eindigt nu vaak in pindakaaspotten en colaflessen.’ Dat zat expert Vastgoed en Infrastructuur bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) Rutger Snoek helemaal niet lekker.
Meer weten?
De droom van Rutger Snoek | Nieuwsbericht | Rijksvastgoedbedrijf