‘Beweging in gang zetten die niet te stoppen is’

Jille Koop is adviseur duurzaamheid en doet alles om onze leefomgeving te beschermen. ‘Mijn zoektocht is gericht op impact.’ Zijn gedrevenheid is niet onopgemerkt gebleven. Hij werd genomineerd voor de titel Ambtenaar van het jaar 2023.

Vergroot afbeelding Jille Koop
Beeld: Herman Zonderland
‘Ik wil anderen op gang helpen zodat circulair werken gemakkelijker wordt’

‘Circulariteit stond nog in de kinderschoenen toen ik vijf jaar geleden voor het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) ging werken. Circulariteit is onderdeel van een maatschappelijke opgave, waar we een rol in hebben. Of zelf kunnen pakken. Ik kwam uit het bedrijfsleven en ik wilde graag bij de grootste vastgoeddienst van Nederland werken om met circulariteit aan de slag te gaan. Wat ik als bijzonder heb ervaren, is dat ik bij het RVB de ruimte krijg om aan mijn eigen ontwikkeling te werken. En er zijn binnen het RVB onwaarschijnlijk veel disciplines die allemaal met circulariteit te maken hebben: ecologen, makelaars, inkopers, contractmanagers en projectmanagers. We hebben bovendien alle technische disciplines in huis die je maar kunt bedenken. Dat is volgens mij onze kracht.’

Wat drijft je in je werk?

'Voorzichtig omgaan met de leefomgeving en er zo weinig mogelijk schade aan toebrengen. Dat is wat mij drijft. Ik ben opgeleid als bouwkundige en architect. En mijn rugzak vanuit het bedrijfsleven zit vol met bouwtechniek en architectuur. Mijn zoektocht was en is gericht op impact. Circulair bouwen is daarvoor een goed middel. Als iemand mij de vraag stelt: hoe kan ik dit pand circulair aanpakken? Dan help en denk ik heel graag mee. Ik laat bijvoorbeeld zien hoe we het bij andere panden hebben gedaan. En misschien kan het ergens anders ook zo. Ik wil anderen op gang helpen met een soort gestandaardiseerde manier van werken zodat circulair werken steeds gemakkelijker wordt. En dat er steeds grotere groepen mee aan de slag kunnen. Ja, daar word ik erg blij van.’

Waar zie jij kansen?

‘Zichtbaar maken dat er een grote groep is die circulair wil werken. Ik heb begrepen dat er op een gegeven moment een kantelpunt is. Een individu gaat bewegen als een grote groep het ook doet. Ik denk dat er een grote kans zit in het zichtbaar maken van de wens om duurzaam te werken. Of je nou in een projectoverleg zit, aan een Excel-bestand werkt, in een onderhandeling zit of wat dan ook. En dat je daarmee een beweging in gang zet die niet te stoppen is. Volgens mij ligt de kans dus in het veel zichtbaarder maken van wat je duurzaam doet. Vertel het een ander. Hoe heb je het gedaan? Ik denk dat we met de vaststelling van de Routekaart Verduurzamen ook al perspectief bieden. Nog niet alles zit erin en niet alles is glashelder, maar we hebben een stevig vertrekpunt.’

Wat is voor jou de mooiste RVB-locatie?

‘Voormalig vliegkamp Valkenburg. Als ik daar moet zijn, fiets ik over een uitgestrekt terrein waar landingsbanen lagen voor verkenningsvluchten tijdens de Koude Oorlog. De oude luchtverkeersleidingstoren staat er nog. Het is een uitgestrekt terrein. Ik heb van de ecoloog begrepen dat er allerlei bijzondere diersoorten zitten. En dan kom ik aan bij Kantoor Vol Afval (KaVA). Ik vind het fantastisch om zo naar de projectlocatie te gaan. In dit project verleggen we de grens van hergebruik van materialen. Hergebruik is nog altijd lastig binnen het circulaire bouwen. Nu testen we daar de ene na de andere circulaire oplossing. Ik kom er heel graag. En ik neem er collega’s, klanten en kennisinstellingen ook mee naar toe om te laten zien wat voor kantooromgeving dit oplevert.’

  • Jille Koop fietst over het terrein van voormalig vliegkamp Valkenburg
    Beeld: Herman Zonderland

    Voormalig vliegkamp Valkenburg: ‘Als ik daar moet zijn, fiets ik over een uitgestrekt terrein.’

  • Beeld: Herman Zonderland

    Kantoor Vol Afval: ‘In dit project verleggen we de grens van hergebruik van materialen.’

Bijna ambtenaar van het jaar

Op donderdag 14 december 2023 werd bekend dat Annelies van Eekelen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is gekozen tot Ambtenaar van het Jaar 2023. Jille is trots dat hij werd genomineerd en doordrong tot de laatste 12. 'Alle stemmen en toffe reacties hebben veel indruk gemaakt op mij. In de top 12 stonden allemaal onderwerpen 'die ertoe doen'. Zoals dakloosheid, energiearmoede en de overstroming van de Maas. Het is heel gaaf om daar onderdeel van te zijn. Al deze opgaven bevestigen mij: "Doe in je werk wat goed voelt en wat je thuis ook belangrijk vindt." Dan maak je volgens mij sneller een toekomstbestendige beslissing in plaats van je te laten leiden door de waan van de dag.'