Duurzame gebiedsontwikkeling

Het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelde de afgelopen jaren ruime kennis over duurzame gebiedsontwikkeling.

  • Samen met een consortium van marktpartijen Gebieden energieneutraal ontwikkelden we voor de locatie Valkenburg een aanpak voor energieneutrale gebiedsontwikkeling. We gaan de toekomstige Locatie Valkenburg nu daadwerkelijk energieneutraal maken, samen met de gemeente Katwijk.
  • De publicatie Toekomstwaarde Nu is het verslag van een community of practice over het financieel verankeren van duurzaamheid in gebiedsontwikkeling.
  • We hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het keurmerk voor duurzame gebiedsontwikkeling: het Breeam Gebiedslabel.
  • In 2009 werd de publicatie “Cradle to cradle (C2C) als inspiratiebron voor duurzame gebiedsontwikkeling” uitgegeven. In 2015 kreeg dit boek een vervolg: "Next Practice, Next Generation. Cradle 2 Cradle (C2C) als inspiratiebron voor duurzame gebiedsontwikkeling" . Aan de hand van 11 praktijkvoorbeelden krijgen de ideeën van het eerste boek kleur. Voorbeelden zijn de renovatie van het kantoor van Alliander in Duiven, het Hembrugterrein in Zaandam en de Zandmotor. Het geeft inzicht hoe duurzame ontwikkelingen tot stand komen: zowel de worsteling als de innovatieve resultaten. Ter inspiratie zijn in het boek handvatten te vinden die nieuwe en bestaande projecten kunnen helpen om duurzaamheid centraal te zetten.