Militair Erfgoed

Nederland heeft een lange militaire geschiedenis, waarin heel wat werd gebouwd. Het Rijksvastgoedbedrijf beheert het militair vastgoed van het ministerie van Defensie, waaronder veel met een beschermde status. Bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, noodzetels uit de Koude Oorlog, forten en kazernes.

Nieuws en verhalen

Berthil Jurjens en Johan Goosselink
Beeld: Rijksvastgoedbedrijf

‘Door het monumentale karakter moet je creatief zijn’

Om de afmetingen van oude gebouwen in kaart te brengen, zet Johan Goosselink bij het Rijksvastgoedbedrijf drones in. Zo kan hij gedetailleerde scans maken en ook gebouwen uit 1892 omzetten in gedetailleerde 3D-tekeningen. 

Beeld: RVB/Corné Bastiaansen

Opknapbeurt voor ‘bunkerboerderijen’

Op vliegbasis Deelen bij Arnhem staan hangaars en barakken uit de Tweede Wereldoorlog, vermomd als boerderijen. Het zijn rijksmonumenten en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) zorgt ervoor dat ze goed behouden blijven. Dit jaar knapt het RVB vijf van de panden in boerderijstijl op. 

Luchtfoto's tankgracht vliegveld Valkenburg door Royal Air Force (RAF) 1944 (WUR)

Rijksvastgoedbedrijf herstelt tankgracht

Op voormalig vliegkamp Valkenburg zijn veel restanten te vinden uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder een monumentale tankgracht. En die tankgracht gaat het Rijksvastgoedbedrijf herstellen. De toekomstige woonwijk Valkenhorst in het gebied ontleent zijn karakter aan dit soort historische elementen.

Militair erfgoed