Handboek ICT-huisvesting en Bekabeling (HIB) versie 2.0 en 2.1

Het HIB is een kader voor de inrichting van ICT-ruimtes en –bekabeling in Rijkskantoren, maar kan ook worden toegepast voor andere gebouwen. Voor projecten waar de vorige versie van het HIB (1.0 of 2.0) van toepassing is, verandert er niets. Voor nieuwe projecten moet de 2.1-versie als uitgangspunt worden genomen.

Let op: Hanteert u nog versie 1.0? Ga naar Handboek ICT-huisvesting en Bekabeling (HIB) versie 1.0 .

Nieuw in HIB 2.1

De nieuwste versie onderscheidt zich door een nieuwe vormgeving. Een belangrijke verbetering is de navigeerbare inhoudsopgave, die het zoeken en vinden van informatie aanzienlijk vereenvoudigt. Belangrijke technische updates omvatten de overgang van U/UTP-bekabeling naar S/FTP, wat zorgt voor betere bescherming tegen elektromagnetische interferentie. Ook is er een nieuwe sectie over Power over Ethernet (PoE) opgenomen in de HIB 2.1.

Nieuw in HIB 2.0

Het HIB versie 2.0 bestaat niet langer uit verschillende documenten, maar uit een totaaldocument. De eerste hoofdstukken geven achtergronden en overwegingen die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van de specificaties.

Naast de opname van nieuwe internationale standaarden zijn er wijzigingen doorgevoerd die aansluiten bij de actuele ontwikkelingen op het gebied van ICT in de kantoren van het Rijk. Deze wijzigingen hebben onder meer betrekking op het aantal aansluitpunten per werkplek en voor wifi.