Twee collega's van het Rijksvastgoedbedrijf bekijken een bouwtekening, foto: RVB

Netcongestie, circulariteit, bouwkundige en oude legeropslag

CE Delft onderzoekt netcongestie-oplossingen voor RVB

Negentig procent van het vastgoed dat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) beheert, heeft de komende tien jaar te maken met netcongestie. Hoe kan het RVB toch doorgaan met bouwen, renoveren, verduurzamen en nieuwbouw?

CE Delft onderzoekt netcongestie-oplossingen voor RVB

Beeld: RVB/Bas Kijzers

Circulariteit: ‘Niet nieuw vinden we moeilijk’

De opdracht: vijf verdiepingen circulair renoveren in de Maastoren in Rotterdam. Een nieuwe manier van werken, met oud materiaal. ‘Het is een knop die om moet. Ook voor ons’, zegt bedrijfsleider Albert den Ouden van bouwbedrijf Hegeman.

Circulariteit: ‘Niet nieuw vinden we moeilijk’

Beeld: ©RVB/Sushilla Kouwen

‘Als RVB-bouwkundige krijg je een sturende en controlerende rol’

In de ochtend in de rechtbank en ’s middags in de gevangenis. Een gewone dag voor bouwkundige Willeke de Kruijff (52). Zij is technisch manager bij Vastgoedbeheer, standplaats Arnhem. ‘De verscheidenheid aan panden en klanten maakt mijn werk zo leuk.’

Beeld: RVB/Hans Roggen

Buccaneer Delft: scale-ups in oude legeropslag

Ooit lag aan de Paardenmarkt buskruit opgeslagen. Na de Delftse donderslag (1654) die 500 huizen verwoestte, kwam er een artilleriekazerne met een magazijn. Tien jaar geleden verkocht het Rijksvastgoedbedrijf het complex. Wat gebeurt er nu? ‘Veel spin-offs van de universiteit.’

Buccaneer Delft: scale-ups in oude legeropslag

RVB in Beeld: Maastoren in Rotterdam

De Maastoren is een van de hoogste gebouwen van Nederland die met zijn 165 meter hoog boven de skyline van Rotterdam uittorent. De toren heeft zijn naam te danken aan de prominente ligging aan de zuidelijke oever van de Nieuwe Maas. Het innovatieve ontwerp maakt gebruik van het rivierwater voor de koeling van het gebouw, waarmee het een voorbeeld is van duurzaam stedelijk design. Ook beschikt het gebouw over remmingen om aanvaringen van langsvarende schepen te voorkomen en is er een aanlegplaats voor de bekende watertaxi's. Het Rijksvastgoedbedrijf huurt voor Rijkswaterstaat momenteel vijf verdiepingen. 

Altijd op de hoogte blijven van de #PlaatVanDeWeek? Volg het RVB op instagram @RijksvastgoedNL

Beeld: ©Instagram: @m1rphotography