Bliksembeveiliging munitiebunkers Veenhuizen aangepast

Op het munitiecomplex in Veenhuizen is de bliksembeveiliging van 191 munitiebunkers aangepast. Die voldoet nu aan de modernste eisen. Het project werd gisteren opgeleverd.

Munitiebunkers Veenhuizen
Beeld: Ministerie van Defensie

Alle munitiebunkers bij Defensie beschikken over bliksembeveiliging die voldoet aan de Defensieregelgeving. De veiligheid voor personeel en omgeving was daarmee al gewaarborgd. De nieuwe beveiliging voldoet nu ook aan de civiele NEN-norm.

Moderniseringsslag

Tijdens het plaatsen van de nieuwe bliksembeveiliging is per bunker tegelijkertijd het drogeluchtsysteem vervangen, is led-verlichting geïnstalleerd en zijn nieuwe trappen geplaatst voor inspectie en onderhoud. Voor de beschermde steenmarters die op het terrein leven werden 15 kasten opgehangen.

Kleine aanpassingen binnen de bunker zoals minder leidingen die het bouwwerk ingaan verhogen de veiligheid nog meer.

Samenwerking

Brigadegeneraal Ernst Dobbenberg sprak als Directeur Wapensystemen & Bedrijven van de Defensie Materieel Organisatie zijn waardering uit voor de intensieve samenwerking tussen de betrokken organisaties: het Munitiebedrijf van Defensie, het Defensie Vastgoed Management, het Rijksvastgoedbedrijf, de inspecties Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid en Leefomgeving en Transport, TNO en hoofdaannemer Harwig B.V..