Handreiking politie over onbeheerde nalatenschappen
De politie heeft vaak te maken met overleden personen. Maar als nabestaanden en/of erfgenamen onbekend zijn, dan weet de dienst het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) niet altijd te vinden. Dit was aanleiding voor de “Handreiking politie bij gevonden spullen” over onbeheerde nalatenschappen.

Geen centraal aanspreekpunt
Urban Hoedemaekers, sectiehoofd Onbeheerde nalatenschappen bij het RVB: ‘Lastig is dat de politie nu decentraal georganiseerd is en je geen centraal aanspreekpunt meer hebt, zoals vroeger.’ Verhuurders zijn daarentegen vaak wel goed geïnformeerd via de communicatiekanalen van de branchevereniging van woningcorporaties, Aedes. Door meer bekendheid te geven aan de handreiking voor de politie hoopt Hoedemaekers dat het RVB ook daar sneller in beeld komt.
Telefonische melding
Stel een woning van een overledene moet worden ontruimd. In de meeste gevallen krijgt het RVB dan een telefonische melding van een verhuurder met de vraag of de dienst kan helpen de erfgenamen te vinden. Het RVB zorgt ervoor dat het geld en de goederen zo veel mogelijk ten gunste komen van de gevonden erfgenamen. Jaarlijks overlijden in Nederland honderden mensen zonder dat erfgenamen aanspraak maken op de nalatenschap.
Veel goud en zilver
Hoedemaekers: ‘Vandaag nog kreeg ik een melding van een verhuurder. Er bleek veel goud en zilver, waaronder munten gevonden in het huis van een overledene. De politie stelt dan de waardevolle spullen in veiligheid, maar ze kan die niet voor altijd bewaren. Want het zijn géén goederen die in beslag zijn genomen. De politie kan zulke gevallen bij ons melden. Wij gaan dan op zoek naar de erfgenamen.’
De belangrijkste vragen bij een aanmelding
- Wie is overleden?
- Hoe ziet de nalatenschap eruit?
- Zijn de erfgenamen te vinden?
Veel is te achterhalen via administratieve gegevens, zoals belastinggegevens, bankrekeningen, verzekeringspolissen, testamenten en voertuigen op naam van de overledenen.
|
Nalatenschap afwijzen
Het sectiehoofd benadrukt dat erfgenamen niet altijd staan te springen om de erfenis. ‘Het komt ook voor dat ze de nalatenschap afwijzen. Omdat ze die gewoon niet willen of omdat het bedrag te klein is om onder alle erfgenamen te verdelen.’ In zo’n geval blijft de nalatenschap 20 jaar in beheer van het RVB voor het geval een erfgenaam zich meldt, die de erfenis wel wil.
Hond op straat
Het RVB kreeg eens te horen: ‘Er loopt hier een hond op straat, volgens mij is die van de overleden buurman. Kunnen jullie die komen ophalen?’ Hoedemaekers: ‘Als er een levend wezen is, waar niemand zich om bekommert, dan doen wij dat.’ Een hond kun je niet 20 jaar “bewaren”, dus die gaat dan naar het asiel. Eventuele kosten die het RVB maakt, gaan ten laste van de nalatenschap.
Een boot
Er was ook eens een man op een schip overleden, waarvan de nabestaanden onbekend waren. Een auto kun je ophalen of laten opslaan. Maar wat doe je met een boot? ‘Het is één van de opmerkelijke zaken’, zegt Hoedemaekers. Als er geen erfgenamen zijn te vinden, dan gaat de boot in de verkoop. De opbrengst wordt dan 20 jaar bewaard voor nalatenschap van eventuele erfgenamen.