Vliegbasis Volkel ontvangt eerste F-35’s

De eerste vier F-35 gevechtsvliegtuigen zijn geland op Vliegbasis Volkel, de thuisbasis van de splinternieuwe straaljagers. Het Rijksvastgoedbedrijf realiseerde er onder meer de gebouwen en infrastrtuctuur voor de F-35, zoals een lesgebouw en een nieuwe afreminstallatie.

Landende straaljager
Beeld: Defensie
‘First arrival’ van de F-35 op Volkel op 30 juni 2022.

‘Naar deze zogenaamde ‘first arrival’ hebben we allemaal toegewerkt. De datum, 30 juni 2022, stond al heel lang in beton gegoten. Nu is het zover’, zegt Hans Schimmel, programmamanager van het Rijksvastgoedbedrijf. De afgelopen jaren zorgde het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) in opdracht van het ministerie van Defensie op vliegbasis Volkel voor verschillende bouw- en infraprojecten voor de F-35.

Het RVB tekende onder meer voor de nieuwbouw van het kantoor- en lesgebouw, waar gevechtsvliegers met simulatoren trainen. Ook staan in dit gebouw de systemen voor dataopslag en dataverkeer.

Schimmel: ‘Alle projecten bij elkaar maken de komst van de F-35 mogelijk. De oplevering met de symbolische sleuteloverdracht vorig jaar van bijvoorbeeld het kantoor- en lesgebouw, was natuurlijk een hoogtepunt. Maar het gaat er uiteindelijk om dat alles operationeel is en de vliegtuigen veilig kunnen landen en vertrekken waardoor Defensie zijn taak kan uitvoeren. Daarom is dit hét moment.’

Squadron-gebouw

Het RVB verbouwde het bestaande F-35 squadrongebouw, de hangaar en de shelters. De komende twee jaar past het RVB ook alle overige shelters aan. Daarnaast wordt het al aangepaste spannings- en datanet verder uitgebreid.

De afreminstallatie op de startbaan is voor de F-35 vervangen. Gaat er iets mis, dan brengt de afreminstallatie de gevechtsvliegtuigen bij de start of landing veilig tot stilstand.

Nieuwe projecten

Het RVB breidt drie nieuwe grote projecten voor, die naar verwachting in 2024 worden aanbesteed. Het gaat om een kantoor- en lesgebouw, twee nieuwe grote ‘drive-through’ hangaars voor elk twaalf F-35 gevechtsvliegtuigen en een compleet nieuwe onderhoudshangaar.

Meer weten?

F-35 kantoor- en lesgebouw klaar op Volkel