F-35 kantoor- en lesgebouw klaar op Volkel

Defensie is weer een F-35 gebouw rijker. De bouw van het kantoor- en lesgebouw voor de inzet van de F-35 op vliegbasis Volkel is klaar. Vandaag droeg het Rijksvastgoedbedrijf op de vliegbasis symbolisch de sleutel over aan het ministerie van Defensie. Het gebouw kan nu worden ingericht. Naar verwachting is het kantoor- en lesgebouw begin 2022 operationeel. Begin 2019 is eenzelfde gebouw op de vliegbasis Leeuwarden gerealiseerd.

Vergroot afbeelding Vliegbasis Volkel
Beeld: Defensie
V.l.n.r. majoor Smits, dhr Schimmel, majoor Slaats, kolonel Kieviets en namens Volkel lt-kol Robin van der Ha.

F-35 programma

Het gebouw gaat onder andere gebruikt worden voor het trainen van gevechtsvliegers. Omdat het zo’n specifiek gebouw is met een bijzondere functie zijn er strenge veiligheidseisen gesteld. Dat vereiste nauwkeurige afstemming tussen alle partijen. Inmiddels zijn ook andere deelprojecten binnen het F-35 programma op zowel Volkel en Leeuwarden met de voorbereiding of uitvoering begonnen of in gebruik genomen. Momenteel is gestart met de voorbereiding van twee nieuwe grote projecten. Namelijk voor een derde kantoor- en lesgebouw en een nieuw Line-OPS-gebouw, een grote drive thru hangaar voor twaalf F-35 gevechtsvliegtuigen, beide op Volkel. Ook start binnenkort de verbouwing van het squadrongebouw, inclusief de hangaar voor het nieuwe F-35 squadron.

De Defensie Materieel Organisatie, Defensie Ondersteuningscommando en de Koninklijke Luchtmacht werken samen met het Rijksvastgoedbedrijf aan de vastgoedprojecten voor de F-35. Het Rijksvastgoedbedrijf is opdrachtgever namens Defensie en coördineert de bouwwerkzaamheden binnen het hele F-35 infrastructuurproject. De werkzaamheden variëren van compleet nieuwe gebouwen tot het aanpassen van de ondergrondse infrastructuur. Het F-35 infrastructuurproject loopt nog door tot eind 2026.

Vergroot afbeelding Vliegbasis Volkel
Beeld: Defensie