F-35 kantoor- en lesgebouw klaar op Leeuwarden en werkzaamheden gestart op Volkel

De bouw van het kantoor- en lesgebouw voor de inzet van de F-35 op vliegbasis Leeuwarden is klaar. Op 16 april droeg het Rijksvastgoedbedrijf op de vliegbasis symbolisch de sleutel over aan het ministerie van Defensie. Nu kan het gebouw worden ingericht. Naar verwachting is het kantoor- en lesgebouw begin augustus operationeel.

Leeuwarden, Kantoor- en lesgebouw F35

F-35 programma

Het gebouw gaat onder andere gebruikt worden voor het trainen van gevechtsvliegers. Omdat het zo’n specifiek gebouw is met een bijzondere functie zijn er strenge veiligheidseisen gesteld. Dat vereiste nauwkeurige afstemming tussen alle partijen. Inmiddels zijn ook andere deelprojecten binnen het F-35 programma op Leeuwarden met de uitvoering begonnen, waaronder de aanpassingen van de bestaande hangaars en het squadrongebouw.

Werkzaamheden op vliegbasis Volkel gestart

Het Rijksvastgoedbedrijf is opdrachtgever namens Defensie en coördineert de bouwwerkzaamheden binnen het hele F-35 infrastructuurproject. Zo wordt onder meer de infrastructuur op de vliegbases Leeuwarden en Volkel aangepast. De aanpassingen variëren van compleet nieuwe gebouwen tot het aanpassen van de ondergrondse infrastructuur. Op vliegbasis Volkel is inmiddels gestart met een identiek kantoor- en lesgebouw. Het F-35 infrastructuurproject loopt nog door tot eind 2023.