Handboek Samenvatting Keuringseisen maakt de ‘I’ van RVB BOEI compleet

Onderhouden en beheren van vastgoed is een van de hoofdtaken van het Rijksvastgoedbedrijf. Om te beoordelen welk onderhoud nodig is, voeren we periodiek inspecties uit volgens de RVB BOEI-methodiek. De ‘I’ van BOEI, ‘Inzicht in voldoen aan wet- en regelgeving’, is nu verzameld in 1 handboek: het Handboek Samenvatting Keuringseisen.

Het Handboek Samenvatting Keuringseisen is gebaseerd op actuele wet- en regelgeving op het gebied van vastgoed en het beleid van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) over Planbaar Onderhoud. Het handboek is bedoeld voor iedereen die in zijn dagelijks werkt te maken heeft met inspectie , administratieve en/of uitvoerende onderhoudswerkzaamheden. Voor de BOEI-inspecteur dient het handboek als onderlegger voor de inventarisatie en  inspectie van wettelijk vereiste keuringsdocumentatie.

Vergroot afbeelding
Beeld: Bas Kijzers

Handboek RVB BOEI

De RVB BOEI methodiek is te vinden in het Handboek RVB BOEI. In het handboek is een inspectiemethodiek beschreven die het Rijksvastgoedbedrijf heeft ontwikkeld en borg staat voor het verzamelen van aantoonbaar objectieve en betrouwbare inspectiegegevens.

BOEI staat voor de vier thema’s waarop de methodiek betrekking heeft:

B.   Brandveiligheid,

O.   Onderhoud,

E.   Energiezuinigheid & duurzaamheid,

I.   Inzicht in het voldoen aan wet- en regelgeving.

Wet- en regelgeving bij elkaar

Thema I, Inzicht in het voldoen aan wet- en regelgeving, is verspreid terug te vinden in de verschillende BOEI-handboeken. Aanvullend daarop is nu het Handboek Samenvatting Keuringseisen: hierin is de wet- en regelgeving gebundeld tot één handzaam en compleet overzicht. Auteur Folkert Leenstra: 'Het handboek bevat wettelijke en RVB-eigen regelgeving over alle keuringen van bouwdelen in de beheerfase, een combinatie die het uniek maakt in zijn soort.’

Het handboek geeft niet alleen direct inzicht in alle keuringseisen, maar gaat ook dieper in op wet- en regelgeving dan in de BOEI-handboeken het geval is. Daarnaast is het nieuwe handboek makkelijker aan te passen aan nieuwe wet- en regelgeving: het zal periodiek een update krijgen. ‘De vele reacties die we eerder hebben gekregen hebben mede tot dit handboek geleid. Dit handboek voorziet in een grote behoefte uit de onderhoudsbranche en de RVB-organisatie’, aldus Leenstra.