Twee collega's van het Rijksvastgoedbedrijf bekijken een bouwtekening, foto: RVB

Netcongestie, stollende panelen en 3500 kunstwerken

Netcongestie: ‘Piekbelasting is het grootste probleem’

Het stroomnet zit vol. ‘En als je structureel te veel gebruikt, kan de netbeheerder je afsluiten’, zegt Marjon Bosman, programmamanager duurzaamheid bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Gelukkig zijn er oplossingen, blijkt uit onderzoek dat CE Delft voor het RVB heeft gedaan.

Netcongestie: ‘Piekbelasting is het grootste probleem’

Marjon Bosman, foto: Rijksvastgoedbedrijf

Energie besparen door stollen en smelten

Met simpel water en de juiste zouten kun je energie besparen. In een Rijkswaterstaatkantoor heeft het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) geëxperimenteerd met zogeheten Phase Change Materials. De besparing? Ruim veertig procent op koelen en zeventien procent op verwarmen.

Energie besparen door stollen en smelten

Systeem bestaat uit panelen met water en zouten, foto: Herman Zonderland

Grote opdracht gegund: inspectie en onderhoud van duizenden kunstwerken

De definitieve gunning is een feit: Helicon CS gaat inspectie en onderhoud doen van ruim 3500 objecten uit de Rijkscollectie Percentagekunst. De collectie is divers: van grote beelden tot computeranimaties en van landschapsinrichting tot wandtapijten. ‘De kwaliteit was doorslaggevend.’

Grote opdracht gegund: inspectie en onderhoud van duizenden kunstwerken

Annemarieke Leendertz op het kantoor Korte Voorhout 7 in Den Haag

Kennis en kunde van Rijksvastgoedbedrijf ‘waanzinnig en uniek’

In de bouw is aan bijna alles een tekort. Behalve aan werk. De Bouwcampus uit Delft zoekt naar oplossingen. ‘Wij werken aan een systeemverandering’, zegt Nynke Sijtsma, directeur van de Bouwcampus uit Delft.

Kennis en kunde van Rijksvastgoedbedrijf ‘waanzinnig en uniek’

Nynke Sijtsma, directeur van de Bouwcampus uit Delft, foto: Erik Jansen

RVB in Beeld: Nationaal Militair Museum Soesterberg

Het gebouw is even imposant als de tentoonstelling. Het Nationaal Militair Museum bevindt zich op de oude Soesterbergse vlieghei die vanaf 1913 bijna honderd jaar lang werd bewoond door de Luchtvaartafdeeling. De omvangrijke tentoonstelling is een samenvoeging van collecties uit het oude Legermuseum van Delft en het Militaire Luchtvaartmuseum. Het langwerpige hoofdgebouw beschikt over een dakconstructie van 250 bij 100 meter. De uitpuilende toren is 33 meter hoog. Vanaf daar is goed zicht op de directe omgeving waar het Nederlandse defensieverleden nog altijd te zien is. Verder bevindt het oudste luchtvaartgebouw van Nederland zich op het terrein, namelijk hangar nummer 8 die herinnert aan de tijd van het circuit voor vliegdemonstraties. 

Altijd op de hoogte blijven van de #PlaatVanDeWeek? Volg het RVB op instagram @RijksvastgoedNL

Beeld: ©corne_bastiaansen_fotografie