Twee collega's van het Rijksvastgoedbedrijf bekijken een bouwtekening, foto: RVB

RVB zoekt mkb, circulair als norm en historische verhalen

RVB zoekt óók mkb

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) zal de komende jaren voor zo’n 280 locaties nieuwe onderhoudscontracten afsluiten voor bijvoorbeeld Defensieterreinen, een rijkskantoor of een gevangenis. Geïntegreerde contracten met een looptijd tot 15 jaar. Een grote verandering waarbij het RVB ook het midden- en kleinbedrijf (mkb) wil betrekken.

RVB zoekt óók mkb

‘Circulair bouwen en verbouwen moet de norm worden’

Gewoonlijk staan afvalcontainers al klaar bij een kantoorrenovatie. In de Maastoren in Rotterdam ging het anders. ‘Wat deze aanbesteding bijzonder maakt, is dat er onder andere op circulariteit gegund is.’

‘Circulair bouwen en verbouwen moet de norm worden’

‘Hergebruikt staal is breed toepasbaar en veilig’

Het Rijksvastgoedbedrijf maakt de Nederlands Technische Afspraak (NTA) 8713 gratis opvraagbaar. ‘Het omsmelten van constructiestaal is erg milieuvervuilend. Met de nieuwe NTA stimuleren we de verkrijgbaarheid en toepassing van herbruikbare staalconstructies.’

‘Hergebruikt staal is breed toepasbaar en veilig’

Gebouwen met historische verhalen openen deuren

Van de middeleeuwse Ridderzaal tot aan een negentiende-eeuws jachthuis en van bunkers tot paleizen. Het valt allemaal onder het bijzondere vastgoed van het Rijksvastgoedbedrijf. Lees een paar historische verhalen van monumenten die tijdens Open Monumentendag 2023 te zien waren.

Gebouwen met historische verhalen openen deuren

RVB in Beeld: Ontwerp nieuwe publieksentree Tweede Kamer

De Tweede Kamer krijgt een nieuwe, ondergrondse publieksentree. Jaarlijks ontvangt het Tweede Kamergebouw zo’n 300.000 bezoekers. Maar als de Tweede Kamer straks terugkeert op het Binnenhof zal dit stijgen naar ongeveer 500.000 bezoekers. In het ontwerp is meer ruimte om dit toenemend aantal bezoekers naar binnen te begeleiden. De locatie van de bezoekersentree verhuist dus van de Lange Poten naar de Hofplaats. Het bovengrondse gedeelte van de entree aan de Hofplaats is relatief klein, waardoor er op het plein ruimte is voor groen en een open ontvangst. De daadwerkelijke entree bevindt zich onder de grond.

Beeld: RVB/Absent Matter