Twee collega's van het Rijksvastgoedbedrijf bekijken een bouwtekening, foto: RVB

Paleisdaken, een villadak en ICT-oplossingen

Startsein voor dakrenovatie ‘paleis op de Dam’

Het dak en de toren van het Koninklijk Paleis Amsterdam zijn toe aan een opknapbeurt. Het afhijsen van de windvaan vormt het startsein. ‘We willen zo dicht mogelijk bij het origineel komen.’

Startsein voor dakrenovatie ‘paleis op de Dam’

Beeld: Tineke Dijkstra

Paleis Noordeinde schittert duurzaam met zonnepanelen

‘Een investering die zich de komende 30 jaar terugverdient’, zegt intendant der koninklijke paleizen, Roger. Het dak van werkpaleis Noordeinde telt ruim 180 zonnepanelen, wat een derde van het stroomverbruik oplevert. Interessante resultaten voor verder onderzoek naar zonnepanelen op andere paleizen en monumenten.

Paleis Noordeinde schittert duurzaam met zonnepanelen

Zonnepanelen op paleis Noordeinde in Den Haag
Beeld: RVB/Shirley Copijn

Triplexboosdoeners en te krappe zinkgoten

Door triplex kon het vocht niet weg in villa Aardenburg in Doorn. ‘Maar het past ook niet bij een gebouw uit 1862’, zegt restauratiespecialist Dominique Vermeulen van het architectenbureau Wevers & Van Luipen. Hoe breng je verbeteringen aan die eer doen aan een monument?

Triplexboosdoeners en te krappe zinkgoten

Beeld: RVB/Rob ter Bekke

‘Het is een mooie plek voor mijn ontwikkeling’

Als business informatie adviseur bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) zorgt Tim Trago dat het primaire proces wordt ondersteund met passende ICT-oplossingen. Een rol die een beroep doet op zijn expertise, doortastendheid en mensenkennis. Want is de vraag die wordt gesteld, ook daadwerkelijk de behoefte?

‘Het is een mooie plek voor mijn ontwikkeling’

Foto: RVB/Paul Tolenaar

RVB in Cijfers: 95% verplaatsbare woningen verkocht

Van de verplaatsbare woningen die door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) via een aanbesteding zijn aangeschaft, is 95% verkocht. Het gaat om 1902 woningen. Voor de overige 90 woningen lopen gesprekken en zijn er gegadigden. De woningen worden door gemeenten en corporaties ingezet voor het huisvesten van aandachtsgroepen zoals starters, studenten, statushouders en gescheiden personen. Het RVB kocht 1.992 flexwoningen in 42 percelen om de productiecapaciteit bij bouwers te verhogen en hen de zekerheid te geven dat de woningen werden afgenomen. Bovendien werd met de aanbesteding de traditionele projectvolgorde van planvorming, besluitvorming, vergunningsverlening en dan pas bestellen doorbroken: terwijl het RVB met de aanbesteding aan de slag ging, zochten gemeenten en woningcorporaties tegelijkertijd naar geschikte locaties. De aanbesteding door het RVB leidde daarmee tot beweging in de bouw.  Als in 2024 alle woningen bewoond zijn, is de realisatie 4 à 5 keer sneller dan bij de reguliere bouw.

Beeld: ©Plegt-Vos Bouwgroep BV