Minder kantoren nodig voor rijksambtenaren

De rijksoverheid kan 136 miljoen euro per jaar besparen op kantoren voor ambtenaren. Dat is 25 miljoen meer dan eerder werd gedacht. Er komen minder ambtenaren, en door flexwerken hebben die bovendien minder ruimte nodig. Voor Friesland, Drenthe, Zeeland en Limburg is de ontwikkeling van de werkgelegenheid bij rijksdiensten wel gunstiger dan voor Nederland als geheel.

Beeld: Rijksvastgoedbedrijf
Kantoor Rijkswaterstaat Assen, Drenthe

Dat schrijft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer.

In Friesland is de komende vijf jaar een lichte stijging van de werkgelegenheid bij rijksdiensten. In Drenthe blijft de werkgelegenheid bij het Rijk op peil. Dit komt doordat in 2013 is besloten arbeidsplaatsen in Drenthe te behouden bij de Belastingdienst, Economische Zaken en het Nationaal Archief. Voor Zeeland is de komende jaren een grote stijging van bijna 2.000 arbeidsplaatsen te zien, door verhuizing van de kazerne van het Korps Mariniers van Doorn naar Vlissingen.

In Limburg ligt de daling van de werkgelegenheid ongeveer op landelijk niveau, maar dat is veel gunstiger dan twee jaar geleden gedacht. In plaats van 800 verdwijnen er in Limburg maar 200 arbeidsplaatsen van het Rijk.

In de meeste andere provincies daalt het aantal rijksambtenaren. De totale werkgelegenheid bij de rijksoverheid daalt de komende jaren met bijna 6.000 arbeidsplaatsen. Dat is iets minder dan eerder geraamd: het kabinet besloot bezuinigingen op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en op de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) terug te draaien. Verder kwam er meer ruimte voor politie en justitie, bij de Belastingdienst en op het gebied van fraudebestrijding.

Rijksvastgoedbedrijf

Over de huisvestingsplannen van het Rijk is al overleg gevoerd met de provincies en een aantal gemeenten. Na behandeling van de brief van minister Blok in de Tweede Kamer, stelt de minister de plannen per provincie vast en kan het Rijksvastgoedbedrijf ermee aan de slag.