Vanavond verlichting HEMbrug aangesloten aan Plant-e, stroom uit planten

Op twee plekken in het land werd vanavond verlichting aangesloten aan Plant-e, een systeem waarbij levende planten elektriciteit opwekken. Plant-e is een baanbrekende innovatie én een wereldwijde primeur. De burgemeesters van Ede en Wageningen ontstaken op de KennisAs de verlichting in een vangrail. Op HEMbrug  in Zaandam koppelden Jacqueline Cramer, Hoogleraar Duurzaam Innoveren, en Marjolein Helder, directeur Plant-e, het systeem aan een lichtinstallatie boven een buitenwerkplek. Op HEMbrug was de ontsteking in Ede-Wageningen via de satelliet te zien.

Op HEMbrug wordt de verlichting aangesloten op Plant-e: een systeem waarbij levende planten elektriciteit opwekken
Beeld: Kick Smeets
Op HEMbrug wordt de verlichting aangesloten op Plant-e: een systeem waarbij levende planten elektriciteit opwekken

Investeren in innovatieve technologie

Het Rijksvastgoedbedrijf – eigenaar van HEMbrug - onderzoekt innovatieve technologieën die bijdragen aan energiebesparing en CO2-reductie in de rijkshuisvesting. En brengt deze in de praktijk. De energietransitie heeft innovaties nodig om nationaal en internationaal duurzaamheidsdoelstellingen haalbaar te maken. Daarom investeert het Rijksvastgoedbedrijf als eerste in het innovatieve ‘Plant-e’ systeem. De gemeenten Ede en Wageningen deden hetzelfde: zij plaatsten het systeem op de KennisAs Ede-Wageningen waar het systeem tijdelijke verlichting in een vangrail naar een viaduct over de A12 voedt. Op termijn wordt deze verlichting vervangen door een lichtkunstwerk boven de A12.

Gelijktijdige lancering

De lancering gebeurde gelijktijdig. Op HEMbrug was dit in de aanwezigheid van onder andere oud-minister Cramer die aan de wieg stond van de herontwikkeling van het terrein. En op de Kennis-As Ede-Wageningen gingen onder luid applaus de tijdelijke lichten in de vangrail aan. “Het is hier fantastisch, het werkt” aldus de enthousiaste burgemeester van der Knaap van Ede. Niet lang daarna flikkerden 300 LED lichtjes in de late schemer op HEMbrug. “Wat een mijlpaal” verzuchtte directeur Helder, die na jaren onderzoek vol trots de eerste praktische toepassing van het Plant-e systeem in werking stelde.

Licht van de toekomst

Plant-e is zelf een primeur, maar triggerde ook al een aanvullende innovatie op HEMbrug. Het gemiddelde verbruik van de verlichting per printplaatje (met één LED), is minder dan 2 microampère. Op een gemiddelde AA batterij kan één knipperLED 84 jaar branden! Zo kunnen veel LED’s worden aangesloten op het Plant-e systeem. Deze innovatie in lichtontwerp in combinatie met Plant-e is een enorme sprong voorwaarts in energiezuinige verlichtingsmogelijkheden.

Een duurzaam idee

Niet alleen het licht is duurzaam. Al het gebruikte hout voor de buitenwerkplek op HEMbrug is van bomen van het terrein zelf. Bestaande muren en fundatie hebben een nieuwe functie.