‘Ga op ontdekkingsreis bij het Rijksvastgoedbedrijf’

Jezelf verder ontwikkelen, daar helpt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) graag bij. Een jaar lang het RVB Talentenprogramma volgen is één van de mogelijkheden. Dit voorjaar ontvangen 17 deelnemers hun certificaat. ‘Het programma is een cadeautje voor medewerkers én voor de organisatie.’

Vergroot afbeelding Uitreiking certificaten RVB Talentenprogramma '24
Beeld: Henriette Guest
Staand: Gerard de Mol, Anna Golubovska, Daan Barnhoorn. Zittend: Emma Matser, Marjolein Overmeer, Emma de Groot

Natascha Cornelisz, programmamanager RVB Talentenprogramma, is elke keer weer trots op ‘haar’ deelnemers. ‘Je ziet ze groeien en zelfverzekerder worden, zowel persoonlijk als binnen de organisatie. Nu het jaar om is, weten de deelnemers veel beter waar hun krachten liggen, dat is zo mooi om te zien.’

Medewerkers blijven boeien

Het Rijksvastgoedbedrijf startte in 2019 met het interne Talentenprogramma om de jongere medewerkers die het had te behouden. ‘Slechts 10% van de werknemers was toen jonger dan 36 jaar. Zij zijn automatisch lid van het netwerk JongRVB en uit onderzoek bleek dat de leden meer behoefte hadden om zich te kunnen ontwikkelen’, vertelt Cornelisz. Ondertussen is het personeelsbestand een stuk verjongd. Nu is 16% jonger dan 36 jaar. ‘Zij weten het programma goed te vinden: sinds de start hebben er 55 talenten deelgenomen.’

Het RVB komt zijn ambitieuze medewerkers graag tegemoet in hun wensen en biedt via het Talentenprogramma toekomstperspectief en zelfontplooiing. Dat is niet alleen fijn voor de medewerkers, maar ook voor de organisatie. ‘Uit onderzoek is gebleken dat met name jongere medewerkers ontwikkelmogelijkheden nodig hebben om geboeid te blijven. Zo niet, dan zoeken ze een andere baan. We houden onze talenten graag binnenboord, want zij brengen nieuwe inzichten met zich mee die erg belangrijk zijn voor het RVB.’

Vergroot afbeelding Natascha Cornelisz RVB Talentenprogramma
Beeld: Arenda Oomen
Natascha Cornelisz, programmamanager RVB Talentenprogramma

Doorgroeien

Deelnemers aan het Talentenprogramma werken een jaar lang zowel aan hun persoonlijke ontwikkeling als aan actuele uitdagingen binnen het Rijksvastgoedbedrijf. Ze verbeteren specifieke vaardigheden zoals presenteren en feedback geven en vergroten hun netwerk binnen de organisatie. ‘Deelnemers leren zichzelf én de organisatie beter kennen. Met als resultaat dat sommigen doorstromen naar een leidinggevende functie of als expert naar een andere plek binnen de organisatie’, aldus Cornelisz.

Samen met de commissieleden kijkt ze bij het selectieproces naar een goede groepsdynamiek: ‘Je hebt diversiteit nodig in de groep, zodat de deelnemers ook van elkaar kunnen leren. We selecteren daarom deelnemers van alle directies en met verschillende functies. En ze moeten goed kunnen motiveren wat ze willen, want tijdens het programma stomen we ze klaar voor een toekomst binnen het RVB.’

Leuk en leerzaam

Cornelisz evalueert het programma elk jaar, om het te blijven verbeteren. Zo is er vorig jaar een hbo-programma bijgekomen. ‘Dit programma is wat meer praktijkgericht, doordat de deelnemers stages lopen bij verschillende directies. Hier was behoefte aan en ik vind het ook een mooie aanvulling op het bestaande programma. Nu kunnen nog meer RVB’ers met hun ambities aan de slag’, zegt Cornelisz enthousiast.

En hoe kijken de deelnemers zelf naar het afgelopen jaar? Juriste Emma de Groot: ‘Het was erg leuk en leerzaam. Ik ben me er nu bijvoorbeeld veel meer bewust van dat je een bepaalde rol kunt innemen in een gesprek en hoeveel effect dat heeft op het verloop van een gesprek. Daar ga ik in de toekomst nog veel aan hebben. Assetmanager Willem van der Veen neemt ook veel inzichten, ervaringen en nieuwe contacten mee uit het programma. ‘En ik ben blij dat ik heb geconstateerd dat ik lekker op mijn plek zit in mijn huidige functie. Hierin zie ik nog genoeg kansen om me de komende jaren verder te ontwikkelen.’

Cornelisz voegt toe: ‘Als je ziet hoe enthousiast en blij de deelnemers het programma afronden dan ben ik zo trots op ons Talentenprogramma. Ik heb echt de leukste baan!’

Vergroot afbeelding Uitreiking certificaten RVB Talentenprogramma hbo '24
Beeld: Henriëtte Guest
Kim Ardon, Denyse Pfennings, Sylvia van de Loo, Thijs van Berkel, Celeste Kemper, Willem van der Veen, Marouschka Ansems, Mitchell de Vette, Renée Verheggen (vlnr).