RVB krijgt hulp van de League of extraordinary people

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft een League of extraordinary people. Hierin zijn werknemers met een arbeidsbijzonderheid verenigd. De League is in vijf jaar tijd zo’n succes geworden dat andere departementen volgen.

Vergroot afbeelding Rajiv Lachman lid van League of extraordinary people
Beeld: Rob ter Bekke
Rajiv Lachman is actief voor de League of extraordinary people. De League is het netwerk voor en door rijksambtenaren met een arbeidsbijzonderheid en bestaat 28 september 5 jaar.

Rajiv Lachman is adviseur bij het RVB en hij heeft een kokervisie. Dat komt door zijn oogaandoening. Hoe reageren zijn collega’s daarop? ‘Als je openlijk aangeeft wat je aandoening is, merk je al snel dat het geaccepteerd wordt en dan voel ik me net zo gewaardeerd als alle andere collega’s. Ik vind het heel leuk om collega’s te ontmoeten. Maar als ik op Korte Voorhout 7 in Den Haag ben, zie ik ze vaak niet. Gelukkig komen de meeste collega’s achter mij aan. Natuurlijk, collega’s kunnen in eerste instantie schrikken. Vaak speelt onwetendheid hoe ermee om te gaan een rol, maar al heel snel is het normaal. Openheid is belangrijk. De hele samenleving heeft te maken met diversiteit. Wij hebben ook een gezin. We werken. En we sporten met hulpmiddelen. Naar mijn mening heeft iedereen wel een arbeidsbijzonderheid, maar dat komt in de beeldvorming niet zo naar voren. Het is goed om als organisatie inclusief te zijn.’

Bijzonderheid

Het RVB wil een inclusieve werkgever zijn. Op verzoek van het management bracht Basten Quadvlieg (voormalig RVB’er) daarom mensen met een bijzonderheid bij elkaar. De bijeenkomsten bevielen zo goed dat de deelnemers besloten zich te organiseren. Ze noemden zich de League of extraordinary people. De League is een platform waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en bespreken wat er speelt.
De eerste bijeenkomst was vijf jaar geleden. Nu houdt de League zich onder andere bezig met de ontwikkeling van en de beeldvorming over collega’s met een beperking. De League kan een schakel zijn tussen het management en de collega met een bijzonderheid, want er is wel eens sprake van miscommunicatie.
De praktijk wijst uit dat mensen met een arbeidsbijzonderheid vaak veel hordes hebben moeten nemen om aan de slag te kunnen. Het zijn doorzetters en vaak erg gemotiveerd. De League zorgt ervoor dat je niet alles in je eentje hoeft op te lossen. De League bundelt de individuele problemen. En het RVB gaat er vervolgens actief mee aan de slag. Het RVB wil namelijk een goede werkgever zijn en blijven.

Ontwikkelen

Het valt Rajiv op dat het RVB continu leert. Het RVB zorgt er bijvoorbeeld voor dat je als nieuwe collega goed op je werkplek landt. ‘Door gezamenlijk op te trekken, verbeter je de organisatie. Jobcoaches vangen de nieuwelingen op en er zijn collega’s met wie je kunt spiegelen en sparren. Als het niet zo gaat zoals je verwacht, kun je altijd bij hen terecht. Vanuit de League kunnen we daar een rol in spelen en collega’s verder helpen met de persoonlijke ontwikkeling. In de afgelopen jaren zette de League een ontwikkelprogramma op. De League probeert collega’s aan te moedigen en te motiveren want er zijn volop opleidingsmogelijkheden en kansen voor alle collega’s. Het RVB staat open voor ontwikkeling van onze groep.’

Rijksbrede League

‘Op mijn initiatief is er ook een overkoepelend League Rijk gestart en tijdens bijeenkomsten komen collega’s met een arbeidsbijzonderheid van verschillende departementen bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten hoor je ook de signalen en verhalen van collega’s van andere ministeries. Ik ben tevreden over hoe het bij het RVB georganiseerd is. En het is natuurlijk best bijzonder dat het RVB grondlegger is van deze rijksbrede League. Er worden grote events georganiseerd voor en door het Rijk. Onze netwerken worden steeds groter en we leren elkaar steeds beter kennen.’