‘Het maatschappelijke aspect speelt altijd een rol’

Aafke Alblas geeft bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) trainingen over geïntegreerde contracten. En ze adviseert over maatschappelijk verantwoord inkopen. ‘Je ziet resultaat van je werk, als een gerenoveerd kantoor wordt opgeleverd.’

Vergroot afbeelding
Beeld: RVB
Aafke Alblas op de bouwplaats van Korte Voorhout 7 in Den Haag.

Alblas werkte eerder als adviseur contractmanagement bij de afdeling Inkoop- en contractmanagement van het Rijksvastgoedbedrijf, maar is inmiddels adviseur op verschillende thema’s als maatschappelijk verantwoord inkopen en kennismanagement. ‘Geïntegreerde contracten geven een opdrachtnemer vaak veel vrijheid over hoe dingen worden aangepakt, als adviseur contractmanagement stuur je dan op kwaliteit en risicoborging. Ik kwam regelmatig op de bouwplaats: om te beoordelen of het contract goed verloopt, moet je het werk ook zien.’

Traineeship

Alblas studeerde rechten aan de Universiteit van Tilburg en begon bij het RVB als trainee. ‘Dat was een fantastische manier om bij een bedrijf als het RVB binnen te komen. Het voelde als een warm bad. Er was veel belangstelling voor je mening en het management staat open voor nieuwe ideeën, die brengen trainees ook vaak mee naar binnen.’

Ontwikkelen

Binnen het Rijksvastgoedbedrijf zijn er volgens haar volop mogelijkheden om je te ontwikkelen. ‘Ik krijg veel kansen om te groeien en te ontwikkelen. Mijn leidinggevende vraagt wat ik wil aanpakken binnen de afdeling. Het maatschappelijke aspect speelt altijd een rol: werk moet veilig gebeuren, duurzaamheid is belangrijk. Zo ben ik bezig met het implementeren van het convenant Hernieuwbare Energie, dat het Rijk heeft ondertekend. Het convenant is bedoeld om wind- en zonne-energiebedrijven te helpen de mensenrechten, arbeidsrechten, milieueisen en due diligence (zorgvuldig onderzoek, red.)-praktijken te verbeteren. Door voorwaarden te stellen in het inkoopproces en het contract, helpt het Rijk mee aan betere internationale arbeidsomstandigheden bij de totstandkoming van zonnepanelen.’ Onlangs rondde Alblas het RVB Talentenprogramma af waar talenten een jaar lang met elkaar aan hun persoonlijke ontwikkeling werken en vakinhoudelijke uitdagingen aangaan die aansluiten op actuele thema’s zoals duurzaamheid.

Resultaat

Alblas geeft ook trainingen bij het RVB over geïntegreerde contracten en hoe je zulke contracten beheerst. ‘Dat vind ik interessant aan mijn werk: ik werk met overkoepelende en beleidsmatige zaken die spelen, zoals de Plan-do-check-act (PDCA)-cyclus, ik ben adviseur op veel verschillende thema’s en geef ook trainingen. Die combinatie vind ik erg leuk. Je ziet resultaat van je werk, als een gerenoveerd kantoor wordt opgeleverd bijvoorbeeld.’