Bijzonder vastgoed trekt de aandacht

Wat hebben de verkoop van het Pieter Baan Centrum, de Inkoopplanning, eigendomsmysteries en de Koepel van Breda met elkaar te maken? Deze nieuwsberichten over bijzonder vastgoed werden in 2022 het meest gelezen.

Vergroot afbeelding Tekening koepelgevangenis Breda.
Beeld: Stadsarchief Breda

Het revolutionaire ontwerp van de Koepelgevangenis Breda

Het Rijksvastgoedbedrijf verkocht in 2022 de Koepelgevangenis in Breda. De voormalige Penitentiaire Inrichting De Boschpoort is een monumentaal complex met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het ontwerp van een koepel op een gevangenis was revolutionair rond 1900.

Lees: ‘Het revolutionaire ontwerp van de Koepelgevangenis Breda’

Vergroot afbeelding
Beeld: RVB/Paul Vaessen

Verkoop voormalig Pieter Baan Centrum in Utrecht

De eisen voor de herbestemming van het oude Pieter Baan Centrum zijn ambitieus: ruimte voor kwetsbare doelgroepen, beleefbare cultuurhistorie en een groen oeverpark. Maar aan belangstelling was geen gebrek. De openbare inschrijving startte op 17 januari en had direct de aandacht van de markt.

Lees: ‘Pieter Baan Centrum: ‘Markt bereid maatschappelijke bijdrage te leveren’

Vergroot afbeelding F-35
Beeld: ©Defensie / Defensie

Inkoopplanning: 1,5 miljard per jaar

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) publiceert twee keer per jaar de inkoopplanning met projecten waarop marktpartijen zich kunnen voorbereiden. Interessant, want het RVB geeft in de periode 2022-2023 zo’n 1,5 miljard euro uit aan nieuwbouw, renovatie en verduurzaming. Een groot deel is voor Defensie.

Lees: ‘Inkoopplanning Rijksvastgoedbedrijf: 1,5 miljard voor bouwprojecten en onderhoud’

Vergroot afbeelding Vrouw loopt langs leegstaand pand
Beeld: Richard van Elferen

RVB lost steeds meer eigendomsmysteries op

Het aantal onbeheerde nalatenschappen - erfenissen waar niemand zich om bekommert - dat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) afwikkelt, is sinds 2018 verdubbeld. Het Kadaster doet nu ook een beroep op het RVB om eigendomsmysteries op te lossen.

Lees: ‘RVB lost steeds meer eigendomsmysteries op’