Monumentale panden

Rijksvastgoedbedrijf bezit en beheert koninklijke paleizen en monumentale staatsgebouwen, gevangenissen, rechtbanken en kantoren. Dit bijzondere erfgoed huisvest maatschappelijke gebruikers en staat daarmee middenin onze samenleving. Meer weten? Lees de laatste nieuwsberichten, achtergrond en praktische informatie over deze monumenten.

Nieuws en verhalen

Beeld: Kelle Schouten

Zonnepanelen Paleis Noordeinde

Er komen 191 zonnepanelen op de daken van werkpaleis Paleis Noordeinde (66 en 68). Het Rijksvastgoedbedrijf heeft zorgvuldig onderzoek gedaan met als resultaat dat op dit rijksmonument met deze bijzondere functie veilig zonnepanelen kunnen worden geplaatst.

Andjelko Pavlovic, opgravingen Binnenhof
Beeld: ©Rijksvastgoedbedrijf / Arenda Oomen

Waar is de boerderij van ‘ene vrouwe Meilendis’?

De Binnenhofrenovatie opent een deur naar het verleden. ‘We hebben al zo’n 100.000 vondsten gedaan’, zegt archeoloog Andjelko Pavlović van de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag. Pavlović en zijn collega’s voeren opgravingen uit in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).

Tekening koepelgevangenis Breda.
Beeld: Stadsarchief Breda

Het revolutionaire ontwerp van de Koepelgevangenis 

Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt de Koepelgevangenis in Breda. De voormalige Penitentiaire Inrichting De Boschpoort is een monumentaal complex met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het ontwerp van een koepel op een gevangenis was revolutionair rond 1900.

Beeld: Wim Ruigrok
Voorgevel van het Trippenhuis

Trippenhuis in Amsterdam

Het Trippenhuis bestaat uit een 17e-eeuws gebouw welke in de 20e eeuw is uitgebreid. De restauraties en een renovatie van de ontvangstruimten zijn in 2020 onderscheiden met de Gouden A.A.P. 2020,  de Amsterdamse Architectuur Prijs voor architect én opdrachtgever.

Verschillende monumentale panden