Monumentale panden

Rijksvastgoedbedrijf bezit en beheert koninklijke paleizen en monumentale staatsgebouwen, gevangenissen, rechtbanken en kantoren. Dit bijzondere erfgoed huisvest maatschappelijke gebruikers en staat daarmee middenin onze samenleving. Meer weten? Lees de laatste nieuwsberichten, achtergrond en praktische informatie over deze monumenten.

Nieuws en verhalen

Vergroot afbeelding Elektrische vrachtauto door Stadhouderspoort Binnenhof
Beeld: RVB/Tineke Dijkstra

Vrachtwagens door verlaagde Stadhouderspoort 

De eerste elektrische vrachtwagens reden deze week onder de Stadhouderspoort van het Binnenhof in Den Haag door. Om de doorgang geschikt te maken is de fundering versterkt en de monumentale poort uitgegraven. 

Vergroot afbeelding Afhijsen windvaan Koninklijk Paleis Amsterdam
Beeld: Tineke Dijkstra

Startsein dakrenovatie ‘paleis op de Dam’

Het dak en de toren van het Koninklijk Paleis Amsterdam zijn toe aan een opknapbeurt. Het afhijsen van de windvaan vormt het startsein. ‘We willen zo dicht mogelijk bij het origineel komen.’

Vergroot afbeelding Zonnepanelen op paleis Noordeinde in Den Haag
Beeld: RVB/Shirley Copijn

Zonnepanelen Paleis Noordeinde

Op het dak van werkpaleis Noordeinde zijn ruim 180 zonnepanelen geplaatst, wat een derde van het stroomverbruik oplevert. Interessante resultaten voor verder onderzoek naar zonnepanelen op andere paleizen en monumenten.

Vergroot afbeelding Tekening koepelgevangenis Breda.
Beeld: Stadsarchief Breda

Het revolutionaire ontwerp van de Koepelgevangenis 

Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt de Koepelgevangenis in Breda. De voormalige Penitentiaire Inrichting De Boschpoort is een monumentaal complex met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het ontwerp van een koepel op een gevangenis was revolutionair rond 1900.

Verschillende monumentale panden