Monumentale panden

Rijksvastgoedbedrijf bezit en beheert koninklijke paleizen en monumentale staatsgebouwen, gevangenissen, rechtbanken en kantoren. Dit bijzondere erfgoed huisvest maatschappelijke gebruikers en staat daarmee middenin onze samenleving. Meer weten? Lees de laatste nieuwsberichten, achtergrond en praktische informatie over deze monumenten.

Nieuws en verhalen

Julia Hennig in Chinese Zaal Paleis Huis ten Bosch
Beeld: Maarten Schuth

Bruggen bouwen met koninklijke gordijnen

De Chinese gordijnen van het woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren te kwetsbaar geworden voor gebruik. Het Rijksvastgoedbedrijf beheert het monumentale interieur. ‘Ons uitgangspunt was om de sfeer te behouden.’

Andjelko Pavlovic, opgravingen Binnenhof
Beeld: ©Rijksvastgoedbedrijf / Arenda Oomen

Waar is de boerderij van ‘ene vrouwe Meilendis’?

De Binnenhofrenovatie opent een deur naar het verleden. ‘We hebben al zo’n 100.000 vondsten gedaan’, zegt archeoloog Andjelko Pavlović van de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag. Pavlović en zijn collega’s voeren opgravingen uit in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).

Beeld: Kelle Schouten

Zonnepanelen Paleis Noordeinde

Er komen 191 zonnepanelen op de daken van werkpaleis Paleis Noordeinde (66 en 68). Het Rijksvastgoedbedrijf heeft zorgvuldig onderzoek gedaan met als resultaat dat op dit rijksmonument met deze bijzondere functie veilig zonnepanelen kunnen worden geplaatst.

Tekening koepelgevangenis Breda.
Beeld: Stadsarchief Breda

Het revolutionaire ontwerp van de Koepelgevangenis 

Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt de Koepelgevangenis in Breda. De voormalige Penitentiaire Inrichting De Boschpoort is een monumentaal complex met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het ontwerp van een koepel op een gevangenis was revolutionair rond 1900.

Verschillende monumentale panden