Groen erfgoed

Monumentale parken en tuinen vormen een onderdeel van de brede portefeuille van het Rijksvastgoedbedrijf. We bewaken de cultuurhistorische kwaliteit van het groene erfgoed en zorgen er voor dat de diverse planten- en diersoorten zich optimaal kunnen ontwikkelen en overleven.

Nieuws en verhalen

Vergroot afbeelding Rosse vleermuizen in Slot Oude Loo
Beeld: ©RVB/Ecogroen

Het Oude Loo: onderhoud volgens vleermuisprotocol

Het Oude Loo in Apeldoorn had ineens een nieuwe bewoner: de rosse vleermuis. Deze beschermde vleermuis mag niet verstoord worden. Ook niet tijdens onderhoud. RVB-ecoloog Harper Tromp bedacht slimme oplossingen.

Vergroot afbeelding
Beeld: Rijksvastgoedbedrijf

Plan bomenkap Park Huis Doorn aangepast 

De bejaarde bomen van Park Huis Doorn takelen steeds meer af. Door gesprekken met buurtbewoners is het plan om ze te kappen grotendeels van de baan. ‘Het nieuwe plan moedigt natuurkwaliteit en biodiversiteit aan. Zo bewaren we iets moois.’

Vergroot afbeelding
Beeld: Hetty Mos, Rijksvastgoedbedrijf
t Laantje in Park Sorghvliet, Den Haag (www.rijksvastgoedbedrijf.nl/parksorghvliet)

Populair monumentaal Haags groen: park Sorghvliet

Park Sorghvliet is een rijksmonument maar laat ook de temperatuur in Den Haag met twee graden dalen. ‘Het is onze taak de natuurlijke processen goed in stand te houden', zegt terreinbeheerder Erik Evers.

Droogte vraagt om nieuw groenbeheer op Park Doorn

Door langdurige droge periodes dreigen monumentale beukenbomen in Park Doorn af te sterven. 'Chef Groen' Frank van Dam bij het Rijksvastgoedbedrijf maakt zich zorgen en pleit voor ander groenbeheer. 'We moeten naar beplanting toe die wel tegen de droogte kan.'

Groene monumenten