Beheer monumenten

Monumenten vormen een belangrijk deel van de vastgoedportefeuille van het Rijksvastgoedbedrijf. Ook hechten we waarde aan erfgoed zonder beschermde status, zoals Post-65 erfgoed of Koude Oorlog erfgoed. Ons erfgoed beheren wij uiterst zorgvuldig. 

Vergroot afbeelding Afhijsen windvaan Koninklijk Paleis Amsterdam
Beeld: Tineke Dijkstra

Startsein voor dakrenovatie ‘paleis op de Dam’

Het dak en de toren van het Koninklijk Paleis Amsterdam zijn toe aan een opknapbeurt. Het afhijsen van de windvaan vormt het startsein. ‘We willen zo dicht mogelijk bij het origineel komen.’

Vergroot afbeelding
Beeld: RVB/Rob ter Bekke
De villa op het landgoed Aardenburg.

Triplexboosdoeners en te krappe zinkgoten

Door triplex kon het vocht niet weg in villa Aardenburg in Doorn. En het past niet bij een gebouw uit 1862. Hoe breng je verbeteringen aan die eer doen aan een monument?

Vergroot afbeelding
Beeld: Shirley Copijn
Installateurs monteren zonnepanelen op het dak van paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde duurzaam met zonnepanelen

Op het dak van werkpaleis Noordeinde zijn ruim 180 zonnepanelen geplaatst, wat een derde van het stroomverbruik oplevert. Interessante resultaten voor verder onderzoek naar zonnepanelen op andere paleizen en monumenten.

Vergroot afbeelding Haukit Yu adviseur monumenten
Beeld: ©Hans Roggen/ Rijksvastgoedbedrijf

Wat doet een adviseur monumenten?

‘Ik ben een klein onderdeel van de geschiedenis van een gebouw, een passant. Maar ik draag wel mijn steentje bij aan het in stand houden van ons erfgoed’, zegt bouwkundige Haukit Yu, adviseur monumenten bij het Rijksvastgoedbedrijf.