Gebouwen met historische verhalen openen deuren

Van de middeleeuwse Ridderzaal tot aan een negentiende-eeuws jachthuis en van bunkers tot paleizen. Het valt allemaal onder het bijzondere vastgoed van het Rijksvastgoedbedrijf. De Open Monumentendag 2023 is een mooie gelegenheid om eens te gaan kijken. Een aantal aanraders.

Binnenhof Den Haag

De deuren van het Binnenhof zijn grotendeels gesloten voor publiek vanwege de grootscheepse renovatie. Behalve op zaterdag 9 september: de Ridderzaal en de monumentale zalen van de Eerste Kamer openen dan hun deuren. De Ridderzaal is vooral bekend vanwege Prinsjesdag. Tot de renovatie droeg het Nederlandse staatshoofd hier jaarlijks de Troonrede voor. Maar het middeleeuwse pand is om meer redenen bijzonder. Het Binnenhof stamt uit de dertiende eeuw en is daarmee het oudste parlementsgebouw ter wereld dat nog in gebruik is. De Ridderzaal vormt het hart van dit eeuwenoude complex, waaraan steeds nieuwe delen zijn gebouwd. De Eerste Kamer bijvoorbeeld vergadert in de voormalige vergaderzalen van de Staten van Holland uit de zeventiende eeuw. Mis deze kans niet en kom een kijkje nemen op het Binnenhof. Reserveren is noodzakelijk.

Koninklijk Paleis Amsterdam

Het Koninklijk Paleis Amsterdam is in bezit van de Staat en valt daarmee onder het beheer van het Rijksvastgoedbedrijf. Sinds 1808 gebruiken de Nederlandse koningen en koninginnen het gebouw als woonpaleis, werkpaleis en nu als ontvangstpaleis. Het Paleis is in de zeventiende eeuw gebouwd als stadhuis, in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur. In 1768 ontvingen zij stadhouder Willem V, Prins van Oranje-Nassau en zijn vrouw Wilhelmina, Prinses van Pruisen met lichtshows, vlaggen, diners en een dansfeest. Van dit uitzonderlijke bezoek, dat bijna een week duurde, is tot 17 september een tentoonstelling te zien in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Eén van de laatste kansen dus om in beeld en geluid het luxueuze banket en het bal met meer dan duizend gasten uit binnen- en buitenland te beleven. Het Koninklijk Paleis is het grootste gedeelte van het jaar geopend voor publiek. Meer informatie over de tentoonstelling De Prins en de Stad - Paleis Amsterdam (let op: tickets zijn niet gratis).

Diogenesbunker Arnhem

Ook al is de Diogenesbunker zestien meter hoog, het grijze bouwwerk is makkelijk te missen door de dikke laag bomen. Middenin het bos van Schaarsbergen bij Arnhem bevindt zich een plek met ingrijpende Nederlandse geschiedenis die begon bij de Duitse bezetter. Tussen 1942 en 1943 bouwden zij de kolossale bunker van 33.000 kubieke meter beton in razend tempo op. In de schuilplaats hielden 300 personeelsleden de vliegbewegingen van geallieerde bommenwerpers in de gaten. Op een grote glazen kaart verschenen lichtpuntjes van inkomende geallieerde vliegtuigen. Aan de hand van deze informatie vlogen de Duitsers recht op hun vijanden af. Na de oorlog gebruikte het ministerie van Defensie de bunker als werkterrein om gevonden munitie uit de omgeving onschadelijk te maken. Daarna kreeg de bunker een depot- en archieffunctie. Meer informatie over de Diogenesbunker.  

Jachthuis Sint-Hubertus Hoenderloo

Jachthuis Sint-Hubertus is een architectonisch hoogstandje op een schitterende plek op De Hoge Veluwe. Vanaf de grond is Sint-Hubertus een prachtig geheel met twee zijvleugels, een binnenplaats en prominente toren. Vanuit de lucht lijkt het gebouw op een hertengewei met een knipoog naar de oorspronkelijke functie van het jachthuis. In opdracht van het rijke echtpaar Kröller-Müller maakte de bekende architect Berlage het ontwerp. Het monument ademt van top tot teen de ideeën van Berlage. De architect was naast het exterieur ook betrokken bij het interieur waarvoor hij zelfs ontwerpen aanleverde. Misschien wel het meest kenmerkend is het gebruik van baksteen en leisteen. De glas-in-loodramen beelden het verhaal uit van Hubertus van Luik, heilige voor het succes van de jacht. Een bezoek aan het bijzondere monument kan met een ticket (let op: tickets zijn niet gratis).

Meer informatie

De Open Monumentendag vindt plaats op 9 en 10 september 2023. Meer informatie via Bezoek gratis een monument - Open Monumentendag 2023.