Koning heropent gerenoveerde monumentale Kasteel van Breda

Het Kasteel van Breda opent weer de deuren. Daarmee komt de jarenlange renovatie door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) ten einde. Het monumentale kasteel onderging een ware transformatie. Op 8 november kreeg de Koning een rondleiding en hoorde bijvoorbeeld over de slimme duurzame toepassingen.

Koning heropent gerenoveerde monumentale Kasteel van Breda
Beeld: ©Defensie

De Koning heropende op 8 november het Kasteel van Breda van de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Het pand is de afgelopen jaren grondig gerestaureerd en gerenoveerd. Zo is het kasteel brandveilig en duurzaam gemaakt en zijn unieke ruimtes zoals de Grote Zaal flink opgeknapt. Alle werkzaamheden hebben in totaal 3,5 jaar in beslag genomen.

Tijdens de heropening sprak de Koning met een aantal cadetten over hun ervaringen in de opleiding. Daarnaast gaven medewerkers van het RVB een rondleiding langs allerlei innovatieve toepassingen. Loes van Rijnsbergen is als architect betrokken bij de verbouwing en begeleidde de Koning langs verschillende ruimtes. ‘In bijvoorbeeld de eerste ruimte vertelde een drietal collega’s van het RVB meer over een aantal slimme duurzaamheidstoepassingen’, vertelt Van Rijnsbergen.

Het Kasteel van Breda stamt uit 1353 en was vanaf de vijftiende eeuw eigendom van het Huis Nassau. In 1828 schonk Koning Willem I het kasteel aan de KMA. Sindsdien vormt het eeuwenoude kasteel het decor van de officiersopleiding. Jaarlijks worden hier 350 cadetten en cursisten opgeleid tot officier. ‘Dit is het enige renaissance-kasteel ter wereld dat in de negentiende eeuw is getransformeerd in een militaire academie. Cultuurhistorisch gezien is het pand daarom erg waardevol’, verklaart Van Rijnsbergen.

Grondige renovatie

Voor de renovatie en restauratie is net als de eerste en tweede verdieping, de zolderverdieping grondig aangepakt. ‘Het kasteel was onderhevig aan achterstallig onderhoud. De renovatie bevat nieuwe keuzes die toekomstbestendig zijn, allemaal bedoeld om de kwaliteit terug te brengen’, onderbouwt van Rijnsbergen.

Bij het project stond eerder de brandveiligheid voorop. Al snel ontwikkelden de werkzaamheden in verduurzaming en verbetering van het historische kasteel. Zo staan op de zolder grote luchtbehandelingskasten die de lucht in het kasteel verversen. Door de nieuwe schoorstenen wordt lucht beter toe- en afgevoerd. Ook de kozijnen van de ongeveer achthonderd ramen zijn gerenoveerd. Daarmee is de tocht uit het pand.

Voor betere verwarming is gekozen voor stralingsplafonds. Deze verwarming is afgestemd op bewegingen. Wanneer niemand aanwezig is, daalt de temperatuur automatisch naar vijftien graden. Bij terugkomst is de ruimte binnen een half uur weer op temperatuur. Het kasteel is aangesloten op het warmtenet van de gemeente Breda. Voor het aanbrengen van deze wijzigingen stond het behoud van de monumentale waarde altijd voorop.

Afsluiting van een hoofdstuk

Van Rijnsbergen kent de KMA als haar broekzak. Al vanaf 2011 is zij betrokken bij het object. Nu de renovatie officieel ten einde is gekomen met de rondleiding aan de Koning, sluit architect Van Rijnsbergen een lang hoofdstuk af. Van Rijnsbergen glunderend: ‘Het was werkelijk fantastisch om te doen. Hier kan geen project meer tegenop.’