Maak een zomertocht langs markante RVB-gebouwen

Gebouwen van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) staan door heel het land. Architectuurliefhebber? Rijd deze zomertocht met openbaar vervoer of auto dwars door het land en kom langs enkele markante RVB-gebouwen in Groningen, Arnhem, ’s-Hertogenbosch, Den Haag en Amsterdam.

DUO Groningen
Beeld: Hans Roggen

Startpunt: Duo en Belastingdienst in Groningen

De huisvesting van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst in Groningen valt direct op door de ronde vormen van het gebouw. Het gebouw uit 2011 is van de hand van de bekende Nederlandse architect Ben van Berkel, die met zijn bureau UN Studio onder meer ook tekende voor het bijzondere ontwerp van het centraal station in Arnhem. De wind en de zon zijn de belangrijkste inspiratiebronnen voor de vloeiende vormgeving. De vormgeving van het gebouw en het groen zorgen ervoor dat de natuur - het gebouw ligt aan het Sterrebos - minimaal wordt belemmerd. Bewonder de bijzonder architectuur en maak een wandeling door het in 1765 aangelegde Sterrenbos, een gemeentelijk monument.

Adres: Kempkensberg 12, Groningen

Beeld: Riesjard Schropp

Tussenstop: Voormalig postgebouw in Arnhem

De Rijksgebouwendienst, een van de vastgoedorganisaties die in het RVB opging, startte in 1953 met het ontwerp van een nieuw stationspostgebouw in Arnhem. Een reorganisatie van de PTT, destijds het staatspostbedrijf, zorgde ervoor dat het gebouw werd opgewaardeerd door architect Hendrik Engberts. Het resultaat: een multifunctioneel gebouw zijn tijd ver voorruit met ruimte voor onder meer de directie van het postdistrict, de Douane, de sorteermachines van de PTT én een hulppostkantoor. Bovendien is het gebouw met een speciale posttunnel verbonden met alle perrons. Sinds een grootschalige verbouwing in 1990 huist onder meer het regiokantoor van het RVB in het monumentale pand. Mis niet het naastgelegen centraal station van Arnhem uit 2015, dat met Ben van Berkel dezelfde architect heeft als het DUO-gebouw in Groningen. Het station is overigens geen RVB-gebouw.

Adres: Stationsplein-West 30, Arnhem

Beeld: Bas Kijzers

Tussenstop: Paleis van Justitie in ’s-Hertogenbosch

Het Paleis van Justitie in ’s-Hertogenbosch is met zo’n 42.000 vierkante meter een reusachtig complex. Het gebouw is ontworpen door de Belgische architect Charles Vandenhove uit Luik en werd in 1998 opgeleverd om een jaar later in gebruik te worden genomen. Het gebouw is destijds een van de eerste ontwikkelingen in het Paleiskwartier, een gebied vlak achter het centraal station in ’s-Hertogenbosch waar uiteindelijk veel kantoren een hogeschool en het stedelijk gymnasium zijn gerealiseerd. Het RVB kocht het gebouw in het voorjaar van 2020 als onderdeel van het beleid om meer panden in eigendom te hebben en minder te huren. Vrij snel daarna startte het RVB met een grootschalige duurzame renovatie. Loop je de binnenplaats op, die openbaar toegankelijk is, dan kun je de werkzaamheden zien.

Adres: Leeghwaterlaan 8, ‘s-Hertogenbosch

Beeld: Jan Paul van Holstein

Tussenstop: Hoge Raad in Den Haag

Sinds 2016 is de Hoge Raad, de hoogste rechter van Nederland, ondergebracht in een door Kaan Architecten ontworpen gebouw aan de Korte Voorhout in Den Haag. Door de glazen gevel is op de muur de spreuk ‘Ubi iudicia deficiunt incipit bellum’ te zien. Dit betekent: ‘Waar rechterlijke beslissingen tekortschieten, begint geweld’. De spreuk is ontleend aan Hugo de Groot, de Nederlandse jurist die wordt gezien als de grondlegger van het internationaal recht. Bij veel Nederlanders is De Groot bekend als de man die in 1621 in een boekenkist ontsnapte uit slot Loevestein, waar hij was opgesloten. Voor het gebouw staan zes beelden van bekende Nederlandse juristen, een van de beelden is van Hugo de Groot. Kijk maar even welk beeld. Heb je tijd over, loop dan door naar de Hofvijver. Daar heb je een mooi uitzicht op het Binnenhof, dat door het RVB grootschalig wordt gerenoveerd.

Adres: Korte Voorhout 8, Den Haag

Beeld: Corné Bastiaansen

Eindpunt: EMA in Amsterdam

Door het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten, verhuisde het European Medicines Agency (EMA) van Londen naar Amsterdam. Het RVB realiseerde in de periode 2018-2019 voor het EMA nieuwe huisvesting aan de oostzijde van de Amsterdamse Zuidas, een belangrijke kantoorlocatie in de stad. Het gebouw is zeer snel gebouwd en tegelijkertijd heel erg duurzaam. Zo is de gevel opgetrokken uit makkelijk her te gebruiken gevelelementen. En omdat de indeling van het gebouw makkelijk kan worden aangepast, is het zo te veranderen in bijvoorbeeld een hotel of woningen. Binnen in de hal van het gebouw zijn de muren begroeid met planten, die zo bijdragen aan een gezond binnenklimaat.

Adres: Domenico Scarlattilaan 6, Amsterdam

Meer weten?

LET OP! De RVB-gebouwen op deze route zijn niet publiek toegankelijk.

Bekijk de route op Google Maps