Voormalig Vliegkamp Valkenburg krijgt duurzaam groen

Voormalig Vliegkamp Valkenburg heeft een duurzame groeninrichting. Tussen de oude hangars is hierdoor een aantrekkelijke ontmoetingsplaats ontstaan voor de mensen die er werken. En insecten krijgen de ruimte, voor een gezondere natuur. ‘We maken de overgang van 'defensiegroen' naar 'campusgroen'.'

Vergroot afbeelding
Beeld: Bas Kijzers
Terreinbeheerder Leo Massar, rechts op de foto, is verantwoordelijk voor het groen op Vliegkamp Valkenburg.

Voor terreinbeheerder Leo Massar van voormalig Vliegkamp Valkenburg is het even schakelen. Voor Defensie liet hij het gras kort maaien en werd de beplanting strikt bijgehouden. Maar bij de nieuwe groeninrichting zijn de gebouwen 'te gast' in het landschap en krijgt beplanting vrij spel. Het gebied tussen de voormalige marinegebouwen en hangars heeft hierdoor een wilder en losser uiterlijk gekregen.

'Waar eerst alleen maar beton was, is een landschap aangelegd met een slingerend wandelpad met hoogteverschillen en wadi’s, soort grote greppels, die regenwater opvangen en vasthouden. De picknickplekken, een sportveldje, bloemen en kruiden. Het groen nodigt uit tot ontmoeting', vertelt Massar. Zo alles bij elkaar een behoorlijke omslag, zo vlak voor zijn pensionering.

Gigantisch

Vliegkamp Valkenbrug is gigantisch. Het terrein is ruim 350 hectare groot, vergelijkbaar met 500 voetbalvelden. Het gebied is aangewezen voor de bouw van 5.600 woningen. Centraal in de toekomstige woonwijk Valkenhorst staat een toegankelijk landschap met ruimte voor parken, gemeenschappelijke moestuintjes, oevers bij kreken en speelplekken. In het zogenaamde hangargebied is daar een begin mee gemaakt.

Zo’n acht jaar geleden lag het vliegkamp nog vol met verharding voor parkeerplaatsen. Door de veranderingen is het terrein een prettige omgeving geworden voor studenten en medewerkers die naar school gaan en werken op dronecampus Unmanned Valley, waar zich startups van de Technische Universiteit Delft hebben gevestigd.

Verschillende planten

Marie-Laure Hoedemakers van landschapsarchitectenbureau Baljon heeft als expert de transformatie medevormgegeven. Samen met uitvoerder Marieke van den Elzen en terreinbeheerder Leo Massar is zij verantwoordelijk voor het ontwerp, de duurzame ingrepen en de selectie van de planten en bomen.

'Het terrein was een marinevliegkamp, maar wordt nu gebruikt als bedrijvencampus', legt Hoedemakers uit. Straks krijgt het weer een nieuwe bestemming, als de plek geleidelijk veranderd in een nieuwe woonwijk. Daar hoort volgens de landschapsarchitect ook een ander karakter van het terrein bij. 'Groener, met meer verschillende planten en gericht op de mensen die er wonen en werken.'

Schaduw en sfeer

Het aangelegde slingerende pad zorgt voor een vriendelijk uiterlijk. En waar medewerkers van de bedrijven op de campus eerst uitkeken over een kille betonnen plaats, ligt nu een aantrekkelijke tuin voor hun deur.

'We hebben bewust gekeken naar inheemse planten die het goed doen in deze regio', legt uitvoerder Van den Elzen uit. De nieuw aangeplante eiken en grove dennen geven het gebied een eigen karakter en zorgen, als ze wat groter zijn, voor schaduw en sfeer.

Van den Elzen: 'Dan ziet het er hier weer heel anders uit.'