Projectmanager Liesbeth Broeders

Liesbeth Broeders is projectmanager bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). De grootscheepse verbouwing van Fellenoord 15 in Eindhoven is één van de projecten die ze onder haar hoede heeft.

Op een steenworp afstand van het treinstation in Eindhoven werkt het RVB sinds enkele jaren aan de transformatie van Fellenoord. Het voormalige kantoor van de Rabobank wordt omgebouwd tot rijkskantoor voor de Belastingdienst. Ook komt er een ontmoetingsplein waar alle rijksmedewerkers kunnen werken. Slim, gezond en duurzaam zijn kernwoorden van het project. 
‘De voorfase van ieder project vind ik het leukst. Dan ligt alles nog open. Je ziet de potentie van een gebouw. Als projectmanager wil ik ervoor zorgen dat we die potentie er zo goed mogelijk uit halen. Als wat je hebt bedacht dan uiteindelijk ook gebeurt, dat is heel gaaf’, zegt Broeders. Eens per maand bekijkt ze op locatie de voortgang. 

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

12.00 uur: Op de fiets naar Fellenoord

Na een ochtend thuis werken, arriveert Broeders op de fiets bij Fellenoord. Ze heeft met het projectteam en Bouwbedrijf Pennings afgesproken om het werk te bekijken. Dit doen ze eens per maand. Voor Broeders is het een thuiswedstrijd: ze woont in Eindhoven. ‘Ik werk sinds 2006 bij het RVB, dit is het eerste project in mijn eigen woonplaats. Echt megaleuk, en heel fijn om er op de fiets heen te gaan.’ Ze kent het gebouw goed. ‘Ik studeerde hiernaast aan de TU. Ik keek altijd naar de klok om te zien of ik op tijd was voor mijn tentamen. De klok is een icoon in Eindhoven en wordt daarom behouden. Al zijn er wel LED-lampen in gedaan, want er gingen nogal wat manuren zitten in het verwisselen van de lampen en LED is natuurlijk veel duurzamer.’

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

12.30 uur: Ontmoetingsplein

Fellenoord wordt niet alleen een kantoor voor de Belastingdienst, het wordt een kantoor voor álle rijksmedewerkers. Het zonovergoten atrium vormt het hart van het gebouw. Hier komt straks het Rijksontmoetingsplein: een ruimte met flexplekken waar mensen kunnen aanwaaien om te werken. In totaal krijgt het pand duizend werkplekken.

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

Efficiënt en flexibel

Het ontmoetingsplein komt voort uit de wens om een efficiënt en flexibel gebruik van het gebouw te maken. ‘We willen de beschikbare ruimte beter benutten en met minder vierkante meters vastgoed uit kunnen. Dit pand heeft wat dat betreft veel potentie. We bereiden het daarom voor op toekomstige ontwikkelingen’, zegt Broeders.

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

Smart

Technisch manager Bart van Dongen vult aan: ‘Er zitten overal smart-sensoren waarmee we bijvoorbeeld toegang tot bepaalde delen van het gebouw af kunnen stemmen. Voorlopig is alleen het atrium toegankelijk, maar wie weet gaan we ooit een stap verder en zetten we het hele gebouw flexibel in.’

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

13.00 uur: Contractoverleg

Broeders schuift aan bij het contractoverleg; met Bart van Dongen, Guus Riteco en Dave Geerlings bespreekt ze de wijzigingen in de oorspronkelijke opdracht. Riteco legt uit: ‘Er zijn bijvoorbeeld extra data-aansluitingen gemaakt en we hebben de verdeling van eenpersoonsruimtes over de verdiepingen veranderd.’

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

14.00 uur: De zevende

De schouw gaat verder. De zevende etage is het dichtst bij voltooiing. De vloerbedekking ligt er al, de glazen wanden van alle kantoren staan ook al. De folies komen nog. Van Dongen: ‘De opdrachtnemer had hier al verder willen zijn, maar door COVID-19 zijn er leveringsproblemen. OTH Architecten heeft bij de pantry bijvoorbeeld gele plafonddelen gekozen, dat duurt wat langer. Gelukkig lopen ze op andere onderdelen voor.’

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

Monsters

Broeders en Van Dongen bekijken de bemonstering van alle materialen. Ze zijn overzichtelijk in één ruimte samen gelegd.

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

Kleuren

Broeders: ‘We zijn heel tevreden over de kwaliteit. De architect heeft een mooie verscheidenheid aangebracht in de kleuren. Dat is belangrijk voor de oriëntering in het gebouw. Ieder bouwdeel krijgt straks zijn eigen kleur.’

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

Folies

Om privacy te waarborgen, wordt gewerkt met geluidwerende wanden en transparante folies. De aannemer heeft diverse proefopstellingen gemaakt. Broeders: ‘Er is nu nog net te veel inkijk. Het grote diffuse vlak moet hoger komen straks.’

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

Guus? Guus?

Met de geluidswering zit het hier al wel goed. Broeders doet even een testje als ze in één van de kantoren van het projectteam staat. Collega Guus Riteco werkt geconcentreerd in het aangrenzende kantoor. Ze roept zijn naam, maar er komt geen enkele reactie.

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

15.00 uur: Dakterras

Nu is het nog een kale bedoening, maar straks kunnen hier 200 mensen genieten van groen, gezelligheid en zomerzon. Op dit deel van het dak komt namelijk een dakterras. Broeders: ‘Het moet een plek worden waar je je thuiswerkplek voor wilt verlaten. Een plek die ontmoeting bevordert en waar mensen zich even kunnen ontspannen.’

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

Vrijdagmiddagborrel

‘Dit wordt denk ik mijn favoriete plek’, wijst Broeders een bankje aan op de artist impression van het dakterras. Van Dongen: ‘Hoe leuk is het als er hier straks een vrijdagmiddagborrel wordt georganiseerd? Faciliteiten zoals dit dakterras maakt het Rijk een aantrekkelijke werkgever, ook voor de jonge garde.’

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

Bloemetjes en de bijtjes

Het dakterras krijgt een groene daktuin, waar inheemse plant- en diersoorten kunnen floreren. Beneden bij de entree van Fellenoord is hier ook al aan gedacht. Voor de insecten staat er een heus hotelletje in het groen.

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

Duurzaam

Duurzaamheid is ook een belangrijk aspect in de bouw van dit rijkskantoor. Naast zonnepanelen is het pand uitgerust met warmte- en koudeopslag en sensoren waarmee de klimaat- en verlichtingsinstallatie geregeld kunnen worden. Ook is bij de bouw extra gelet op hergebruik van materialen. ‘We treffen allerlei duurzaamheidsmaatregelen om zo uiteindelijk het BREEAM Excellent certificaat te kunnen behalen.’

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

15.45 uur: Nu je er toch bent

‘Nu je er toch bent, wil je nog even een paraaf zetten voor de bouwkundige opname van het parkeerterrein?’, vraagt de aannemer. Broeders lacht en pakt haar pen uit de etui, kijkt de documenten door en zet haar paraaf. ‘Dat is wat je thuis mist. Je pakt niet voor alles de telefoon, je gaat niet voor alles naar de bouwplaats. Je moet wat dat betreft echt je momenten pakken als je op locatie bent. Dit is voor mij het feestje van de maand. Op locatie zijn, je collega’s zien. Dat helpt enorm bij het creëren van een goed lopend team.’

Vergroot afbeelding
Beeld: Erik Jansen

16:30 uur Sandalen

De rondgang zit erop. Broeders is tevreden. Ze verruilt haar veiligheidsschoenen voor zomerse sandalen en fietst naar een terras in de stad. ‘Dat maakt dit kantoor ook uniek. We zitten naast het station, vlakbij het centrum. Daarom is het ook zo’n mooie aanlandplek.’ Volgende maand loopt ze weer een rondje. Naar verwachting wordt Fellenoord in maart 2022 opgeleverd en dan halverwege 2022 in gebruik.