Binnenhofgebouwen krijgen tussentijds een schilderbeurt

De houten ramen en deuren van het monumentale Binnenhof hebben een flinke lik verf nodig. ‘Het schilderwerk is sinds 2015 uitgesteld vanwege de toekomstige renovatie. Nu zit echter in veel raamlijsten houtrot. En soms hangt een raamwerk nog maar net aan de kitnaden vast. Dit veroorzaakt lekkages en beschadigt de kozijnen. Als we de ramen en deuren nú herstellen, komen ze goed door de renovatie heen. Dat is kostenbesparend’, zegt Mai-Cha Suer, projectleider schilderwerk Binnenhof.

Vergroot afbeelding
Beeld: Bas Kijzers
Werkzaamheden aan Tweede Kamergebouw op de Hofplaats

Om de beurt

Het Binnenhof is te groot om in één keer te schilderen. Dus worden gebouwdelen om de beurt geschilderd. Allereerst de gebouwen van de Tweede Kamer en een deel van de Raad van State en het oude justitiegebouw. ‘Doorgaans is er om de 3 jaar regulier onderhoud. En een volledige schilderbeurt is om de 6 jaar. Het Tweede Kamergebouw is voor het laatst in 2011 gefaseerd geschilderd. En het oude justitiegebouw (Plein 2b) is in 2018 nog geschilderd. Hier zijn wat restzaken aan schilderwerk nodig. De schilderwerkzaamheden uitstellen tot na de renovatie is geen optie. We moeten ook voldoen aan de erfgoedregels‘, aldus Suer.

Vergroot afbeelding
Beeld: Bas Kijzers
Schilder op hoogwerker op het Binnenhof

Het plan is nu een tussentijdse schilderbeurt te doen, omdat het schilderwerk in een slechte conditie is. Tijdens de renovatie, die in 2021 start, ligt de focus op herstel en vernieuwing van technische en bouwkundige onderdelen van het gebouwencomplex. Aan het eind van de renovatie volgt een volledige schilderbeurt.

Planning

Suer vervolgt: ‘Bij het plannen van de werkzaamheden is rekening gehouden met wensen van verschillende partijen in de directe omgeving van het Binnenhof en de gebruikers van de panden. We kunnen per dag de planning aanpassen en op die manier overlast beperken voor Kamerleden.‘

Vergroot afbeelding
Beeld: Bas Kijzers
Oude ramen worden weggedragen voor reparatie

Ramen met houtrot

Ramen met houtrot worden helemaal verwijderd. Die gaan naar een restauratiewerkplaats. Suer: ‘Er komen tijdelijke ramen voor in de plaats. Die blijven er ongeveer 3 á 4 weken in. Sommige tijdelijke ramen kunnen open, wat wel zo prettig is in de zomer. Er kan altijd tenminste 1 raam open in een kamer.’
 

Vergroot afbeelding
Beeld: Bas Kijzers
Passanten op het Binnenhof

Overlast beperken

Het Rijksvastgoedbedrijf doet er alles aan om de overlast voor de gebruikers en de directe omgeving zoveel mogelijk te beperken. Zo starten de werkzaamheden pas vanaf 7.30 uur en wordt er gewerkt met geluidsarme elektrische hoogwerkers. Ook gebeurt het schuren met de hand. Er worden geen mechanische apparaten gebruikt. Alleen bij het oude justitiegebouw wordt een steiger geplaatst tot de daklijst. Suer: ‘Bij rondleidingen op het Binnenhof zal de gids van ProDemos even rekening moeten houden met een route om de dranghekken heen. Het Binnenhof blijft tijdens de schilderperiode overigens gewoon bereikbaar voor bezoekers en leveranciers.’