Twee collega's van het Rijksvastgoedbedrijf bekijken een bouwtekening, foto: RVB

Isolatieschimmel, pindakaas en Routekaart 2.0

Rijksvastgoedbedrijf test isolatiemateriaal van schimmels

Wat als isolatiemateriaal voor gevels en daken gewoon uit de natuur komt? Geen gangbare varianten uit de petrochemie, maar een duurzame vervanger die onder meer gemaakt is met reststromen natuurlijk materiaal uit Nederlandse natuurgebieden? Het kan en het Rijksvastgoedbedrijf onderzoekt de bredere toepassingsmogelijkheden.

Rijksvastgoedbedrijf test isolatiemateriaal van schimmels

Geen pindakaaspotten, maar dubbelglas

Het zit Rutger Snoek, expert Vastgoed en Infrastructuur, niet lekker: hoogwaardig dubbelglas dat als glazen potje eindigt. Dat moet anders. ‘We moeten nadenken over productietechnieken om hergebruik te vergemakkelijken.’ Het Nationaal Archief is testlocatie voor hergebruik.

Geen pindakaaspotten, maar dubbelglas

Routekaartkeuzes: ‘waterbuffer of een groen dak?’

Tom van de Voort van Royal HaskoningDHV werkt al met de Routekaart Verduurzamen van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Bijvoorbeeld bij het vertalen van de routekaart naar criteria voor maatschappelijk verantwoord inkopen. ‘Voor een circulaire maatschappij heb je pioniers nodig.’

Routekaartkeuzes: ‘waterbuffer of een groen dak?’

‘Ga op ontdekkingsreis bij het Rijksvastgoedbedrijf’

Jezelf verder ontwikkelen, daar helpt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) graag bij. Een jaar lang het RVB Talentenprogramma volgen is één van de mogelijkheden. Dit voorjaar ontvangen 17 deelnemers hun certificaat. ‘Het programma is een cadeautje voor medewerkers én voor de organisatie.’

‘Ga op ontdekkingsreis bij het Rijksvastgoedbedrijf’

RVB in Beeld: Nieuwe rechtbank Breda

De nieuwe rechtbank van Breda is inmiddels alweer een tijdje in gebruik; vanaf 2018 opende het glazen gebouw de deuren. Het nieuwe gerechtsgebouw verving het oude gebouw aan de Sluissingel. Sindsdien dient het moderne bouwwerk als werkplek voor de Rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming. De totale oppervlakte van het gerechtsgebouw beslaat ongeveer 33.000 vierkante meter, bruto vloeroppervlakte. Met de 66 meter hoge toren is het nieuwe gerechtsgebouw een van de hoogste gebouwen van Breda. Door de vele ramen is er constant veel daglicht en een connectie met de stad buiten. Duurzame technieken halen warmte en kou uit zowel de bodem als uit het nabijgelegen kanaal, met energiebesparing en CO2-reductie tot gevolg. 

Altijd op de hoogte blijven van de #PlaatVanDeWeek? Volg het RVB op instagram @RijksvastgoedNL

Beeld: ©@giljamfrijters