Twee collega's van het Rijksvastgoedbedrijf bekijken een bouwtekening, foto: RVB

Schapenpoep, boerderijbunkers en het greenteam

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) onderzoekt of schapenwol - met poep en al – geschikt is om daken te vergroenen. Nog een RVB-onderzoek: kun je versleten dubbelglas redden van de pindakaas? En nog meer groen nieuws: het greenteam op Vliegbasis Woensdrecht is erin geslaagd 300.000 m3 aan gas en 1.385.000 kWh aan elektriciteit te besparen. Verder: Duitse boerderijbunkers klaar voor de toekomst. En wat doet het RVB met 4.000 voetbalvelden aan landbouwgrond in Flevoland? 

Vergroening daken op wol met schapenpoep

Nederlandse wol is tegenwoordig een afvalproduct. Als de schapen eenmaal zijn geschoren, verdwijnt de wol grotendeels in de verbrandingsoven. Kan dat niet anders? 'We onderzoeken of dit materiaal als biobased ondergrond toepasbaar is voor het vergroenen van platte daken.'

Vergroening daken op wol met schapenpoep

Beeld: Programma Groene Innovaties

Dubbelglas redden van de pindakaas

Recycling van oude ruiten betekent nu dat ze veranderen in pindakaaspotten en flessen. Dat is jammer. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Rijksvastgoedbedrijf (RVB) onderzoeken het demonteren en hergebruiken van dubbelglas. ‘Glasleveranciers lachten ons uit.’

Dubbelglas redden van de pindakaas

‘De grootste energiewinst zit in verkeerd ingestelde apparaten’

Een zogenoemd greenteam op Vliegbasis Woensdrecht is sinds eind 2021 bezig het energieverbruik op de basis terug te schroeven. Het zorgde afgelopen jaar voor een besparing van tot nog toe 300.000 m3 aan gas en 1.385.000 kWh aan elektriciteit.

‘De grootste energiewinst zit in verkeerd ingestelde apparaten’

Beeld: Defensie/Kapitein Marrie Meeuwsen

Opknapbeurt voor monumentale bunkerboerderijen

Bij Arnhem staan bunkers die vermomd zijn als boerderijen. Het zijn rijksmonumenten en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) zorgt ervoor dat ze goed behouden blijven. Dit jaar gaat het RVB vijf bunkers opknappen.

Opknapbeurt voor monumentale 'bunkerboerderijen'

Beeld: RVB/Corné Bastiaansen

RVB in Cijfers: 4.000 voetbalvelden in Flevoland

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is eigenaar-verpachter van ongeveer 22% van de grondoppervlakte van Flevoland. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 31.000 hectare wat neerkomt op meer dan vierduizend aaneengesloten voetbalvelden. Het RVB wil de grond inzetten voor klimaatbeleid, het versterken van de natuur en het verbeteren van de waterkwaliteit. Dat kan door middel van agroforestry. Dat betekent een combinatie van landbouw en groenbeheer. Zo wil het RVB toewerken naar 10% natuur in het landelijk gebied. Voor het RVB staat draagvlak voor deze ontwikkelingsplannen centraal.

Beeld: RVB/Ivo Vrancken