Opgeleverd: Verbouwing Joint Inspection Center Schiphol
Het opleidingscentrum van de Douane in het Joint Inspection Center is vernieuwd en verder geprofessionaliseerd om trainingen zo realistisch mogelijk te laten verlopen. Ook het kantoorvloeroppervlak is vergroot met ruim 550 vierkante meter. Hiermee is de bouwkundige herinrichting, waarbij duurzaamheid centraal stond, afgerond.

Waar?
Het Joint Inspection Center (JIC) is een industriële hal bij Schiphol waar logistiek en handhaving samenkomen. De Douane controleert hier luchtvracht op verboden goederen, zoals bepaalde voedingsmiddelen, valse merkproducten of accijnsgoederen. Dankzij de strategische ligging van het JIC op de grens van land- en luchtzijde bij Schiphol is veilige en efficiënte vrachtafhandeling van luchtvracht mogelijk.
Het gebouw beschikt over onder meer een röntgenstraat, opslag- en onderzoeksruimten, een quarantaineruimte voor kleine dieren, kantoren en een modern opleidingscentrum. De Douane, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Belastingdienst hebben hier hun eigen werkruimten. Doordat zoveel verschillende gebruikers onder één dak samenwerken, verloopt de noodzakelijke ketensamenwerking bij de aanpak van ondermijnende activiteiten veel effectiever.

Waarom?
De uitbreiding was nodig om ruimte te bieden aan de Belastingdienst. Het kantoorvloeroppervlak is vergroot met ruim 550 vierkante meter staalplaatbetonvloer. Tegelijkertijd is het pand aangepast aan de eisen van deze tijd.
De ontvangstruimte is vernieuwd en het opleidingscentrum van de Douane is verder geprofessionaliseerd. Er zijn nu twee theorielokalen en twee praktijkruimtes. De praktijkruimte heeft onder meer een vrachtruimte en een slaapcabine van een vliegtuig. Daarnaast is er een nabootsing van het deel van het vliegtuig waar de passagiers zitten en waar het eten wordt klaargemaakt. Alles is aanwezig om de training zo realistisch mogelijk te laten verlopen.

Weetje
Duurzaamheid stond centraal. Op het dak zijn 460 zonnepanelen geplaatst. Een nieuwe installatie benut de warmte uit afgevoerde lucht om de verse inkomende lucht te verwarmen. Oude ventilatormotoren zijn vervangen voor energiezuinigere varianten. Ook zijn kluizen en apparatuur hergebruikt. Elektrische laadpalen zijn geplaatst en fietsgebruik wordt aantrekkelijker gemaakt met een nieuwe stalling en douches.
Het energieverbruik wordt continue gemonitord en het pand is opgedeeld in zones. Dat is noodzakelijk, want het gebouw is bijna 24/7 in gebruik, maar bijna nooit helemaal tegelijk. Dankzij het energiemanagementsysteem (EMS) en de zoneregeling wordt het verbruik geoptimaliseerd. Bovendien vergroot dit systeem het bewustzijn over energieverbruik onder gebruikers.