Rechtbank Amsterdam wint architectuurprijs

De Rechtbank Amsterdam is het beste gebouw van 2022 in de categorie identiteit en icoonwaarde. De jury van de prijs, die door Branchevereniging Nederlands Architecten (BNA) wordt uitgereikt, roemt het ontwerp in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf als ‘streng, rechtvaardig – menselijk’.

Rechtbank Amsterdam op zomerse dag, foto: Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd.
Beeld: Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd
De in 2022 opgeleverde Rechtbank aan de Zuidas in Amsterdam.

Architect van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) Fokke van Dijk is blij met de erkenning van de onafhankelijk jury voor het project. ‘Super trots natuurlijk’, reageert hij op de prijs. ‘Het is een erkenning voor al het werk dat we de afgelopen 10 jaar samen met onze partners en opdrachtgever hebben verzet.’

Van Dijk wijst hierbij met name op de erkenning voor de uitstraling van het gebouw, waar bij de aanbesteding nadrukkelijk op is uitgevraagd. ‘De vier leidmotieven van de uitvraag ten aanzien van het ontwerp waren: zichtbaar, herkenbaar, gezagwekkend en functioneel. Tegelijk moet het gebouw toegankelijk zijn.’

Houvast

'Dit gebouw plaatst de rechtspraak waar hij hoort, midden in de samenleving, en biedt houvast bij momenten waarop beslissingen over levens worden genomen', roemt het juryrapport het ontwerp van de Rechtbank Amsterdam. Zowel de binnen- als de buitenkant van het gebouw treffen volgens de jury de juiste toon.

Op enige afstand heeft de Rechtbank Amsterdam 'iets ongenaakbaars', maar dichterbij is het gebouw licht en open. Het kunstwerk op het plein voor het gebouw verzacht de omvang van het complex. Binnen zorgen een heldere en logische inrichting en vrijstaande bodebalies voor een geruststellende omgeving, wat de omvang en complexiteit van het gebouw verhult.

De Rechtbank Amsterdam is een ontwerp van KAAN Architecten. Het RVB realiseerde het gebouw in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak.

Tweede prijs

De Rechtbank Amsterdam valt met de BNA-onderscheiding voor de tweede keer in de prijzen. Het project kreeg eerder een onderscheiding voor de tijdelijke huisvesting die het RVB realiseerde naast de bouwlocatie aan de Zuidas in Amsterdam.

Van Dijk: ‘Voor de nieuwbouw is de oude huisvesting gesloopt terwijl de rechters gewoon hun werk bleven doen. De tijdelijke nieuwbouw die we hiervoor hebben neergezet, krijgt in Enschede een nieuwe bestemming.’

De tijdelijke Rechtbank van architectenbureau cepezed is zo gemaakt dat het gebouw relatief eenvoudig kan worden afgebroken en op een andere plek weer worden opgebouwd. Het duurzame ontwerp kreeg in 2017 de juryprijs van de Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.).

Meer weten?

Lees het juryrapport en bekijk een video over de Rechtbank Amsterdam op de website van Branchevereniging Nederlandse Architecten (BNA).