Gijs Van Vaerenbergh wint prijsvraag Park Huis Doorn

Gijs Van Vaerenbergh gaat drie objecten ontwerpen voor het historische park rondom Huis Doorn. Het bureau won de prijsvraag die het  Rijksvastgoedbedrijf uitschreef voor het toevoegen van drie nieuwe tuinelementen. Rijksbouwmeester en juryvoorzitter Floris Alkemade maakte de naam van de winnaar op 8 oktober bekend.

Impressie brug, park Huis Doorn

Beeld: Gijs Van Vaerenbergh

Het Rijksvastgoedbedrijf renoveert het park van het bijzondere rijksmonument Huis Doorn om het zijn cultuurhistorische betekenis terug te geven. De renovatie van het park omvat de aanpassing van het stelsel van lanen, bosvakken en zichtlijnen op open ruimtes en gebouwen. Het Rijksvastgoedbedrijf schreef de prijsvraag uit voor het ontwerp van eigentijdse objecten die niet in het definitief ontwerp van deze renovatie waren opgenomen: een voetbrug, een folly en een door de ontwerper zelf te bepalen aanvulling op het park.

De jury kwam tot een unaniem besluit en koos uit de vijf inzendingen voor één winnaar, vanwege de samenhang tussen de elementen en de kwaliteit van de voorstellen.  De objecten die het duo Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh  voorstelt, worden gekenmerkt door een verwijzing naar de romantische idylle en stellen eigentijdse interpretaties van ruïnes voor. De ontwerpen voor de loopbrug, de folly en een doolhof zijn steeds anders, maar tonen een sterke verwantschap, valt te lezen in het juryrapport. De jury  vindt het positief dat er zowel dichtbij het huis als verderop in het park een object wordt voorgesteld  dat de bezoeker uitdaagt om verder te kijken: ‘Het doolhof in de achterweide is een aantrekkelijke toevoeging voor een nieuw publiek. De gekozen locatie maakt het zuidelijk deel van het park tot een nieuwe bestemming.’ Het Rijksvastgoedbedrijf gaat nu in gesprek met de winnaar over het vervolg en de realisatie. Binnenkort worden de vijf inzendingen tentoongesteld in het poortgebouw van Park Huis Doorn.