Van Gogh eerste museum ter wereld met duurzaamheidscertificaat

Het Van Gogh Museum in Amsterdam ontving op 30 juni als eerste museum ter wereld een BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat met een score ‘Very Good’ voor gebouw, beheer én gebruik. Deze internationaal erkende certificeringsmethode beoordeelt het duurzame karakter van het museumgebouw en de manier waarop het gebouw wordt beheerd en gebruikt.

Artist impression nieuwe entree Van Gogh Museum aan Museumplein
Beeld: Van Gogh Museum

‘Very Good’ voor gebouw, beheer en gebruik

BREEAM-NL beoordeelt het gebouw, beheer en gebruik aan de hand van negen categorieën, waaronder energie, materialen, water, afval, gezondheid en management. Allerlei maatregelen die het Van Gogh Museum de afgelopen jaren trof op het gebied van duurzaamheid zorgden voor deze hoge score ‘Very Good’. Zo heeft het museum de warmte-koude-opslag gekoppeld aan de eigen installaties, waardoor het gebouw een schoner energielabel krijgt en duurzaam opgewekte energie gebruikt. Daarnaast is er een helder milieubeleid dat erop is gericht zo min mogelijk water en energie te verbruiken en de ecologische footprint te verkleinen. De inkoop is duurzaam en afval wordt gescheiden ingezameld en afgevoerd. Ook stimuleert het Van Gogh Museum medewerkers en bezoekers gebruik te maken van het openbaar vervoer. Al deze maatregelen worden intern goed gecommuniceerd met een duurzaamheidsrapportage.

Renovatie

Het Van Gogh Museum aan het Museumplein in Amsterdam is sinds 1 mei 2013 weer open voor het publiek nadat het 7 maanden gesloten was vanwege de renovatie van het gebouw. De werkzaamheden bestonden uit het aanpassen van de brandveiligheid, klimaatbeheersing en onderhoud. Wanden werden geschilderd en vloeren opgeknapt of vervangen.

Nieuwe entree

Het Van Gogh Museum krijgt ook een nieuwe entree aan de kant van het Museumplein. Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst gaf op woensdag 16 april, samen met directeur van het Van Gogh Museum Axel Rüger, het startschot. De bouw van de nieuwe entree wordt gerealiseerd door het Rijksvastgoedbedrijf, de eigenaar van het museumgebouw.