De Jonge: ‘Veel mogelijkheden, maar geen gratis geld’

Minister Hugo de Jonge bezoekt voor het eerst de toekomstige woonwijk Valkenhorst in Katwijk. Hij ziet veel mogelijkheden in het gebied. ‘De woningnood is hoog. Hier hebben we de mogelijkheid om dit samen aan te pakken.’

Vergroot afbeelding
Beeld: Bas Kijzers

Op 330 hectare grond van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) verrijzen de komende 15 jaar 5600 woningen. Valkenhorst is daarmee het grootste woningbouwproject in Zuid-Holland. ‘Een gigantisch gebied met veel mogelijkheden’, aldus de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De Jonge laat zich bijpraten over het woningbouwproject. Ook ontmoet hij afgevaardigden van de provincie, de gemeenten Katwijk en Wassenaar en ontwikkelaar BPD. De laatste ontwikkelt 5 hectare van de woonwijk in fase 1.

Tempo en flexwoningen

De Jonge komt niet alleen luisteren en kennismaken, hij wil ook praten met alle partijen: over snel flexwoningen plaatsen, woningen bouwen voor alle inkomensgroepen en tempo maken. De Jonge: ‘De woningnood is hoog, zeker in Zuid-Holland, en mensen met gewone banen kunnen geen huis betalen. Hier in Valkenburg hebben we de mogelijkheid om dit samen aan te pakken.’ Het bestemmingsplan is onlangs getekend, nu kan de eerste fase van start. De Jonge wil vervolgens met de overheden kijken waar de procedures voor vergunningen sneller kunnen, zodat de bouw eerder kan beginnen.

Zelfs met versnelling duurt het nog een paar jaar voordat hier daadwerkelijk huizen staan. De Jonge: ‘Er zijn mensen die met spoed een woning zoeken, bijvoorbeeld omdat hun huwelijk is stuk gelopen. Zij moeten nu te lang wachten en voor hen willen we vanuit het Rijk zo snel mogelijk flexwoningen neerzetten. De locatie hebben we hier, dus zo moeilijk kan het niet zijn.’ Vanuit het RVB is gestart met de aanbesteding van 2000 flexwoningen. ‘Teken dus vooral in, als gemeente’, roept De Jonge op.

Geen gratis geld

In het eerste deelgebied van woonwijk Valkenhorst staan 50 procent sociale woningen en woningen onder de € 355.000 ingepland, de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Jonge: ‘De percentages in fase 2 en 3 van het gebied liggen lager. Ik wil hierover graag in gesprek met de gemeenten, want zij gaan over de betaalbaarheid. We hebben het hier over een gigantisch gebied. Wil je huizen van een miljoen op grote percelen of meer goedkopere woningen? Het is aan de gemeente om hier keuzes in te maken.’

Het Rijk draagt fors bij aan dit project, volgens De Jonge. 700 miljoen voor de realisering van de infrastructuur in de omgeving, inclusief 20 miljoen vanuit het RVB. Daarnaast heeft Katwijk 6,8 miljoen subsidie ontvangen uit de Woningbouwimpuls (WBI). De Jonge benadrukt: ‘Het Rijksvastgoedbedrijf maakt geen winst op dit project en we kunnen niet onder de rendementsprijs gaan zitten. Dat benadeelt bouwprojecten in andere gemeenten en dat willen we niet. Want laat ik één misverstand uit de weg helpen: er is geen gratis geld bij het Rijksvastgoedbedrijf.’