Demontage Binnenhoffontein: 14.000 kilogram en 3600 onderdelen

De neogotische fontein op het Binnenhof in ‘t Haagse is al jaren ‘n trekpleister. Vandaag wordt hij gedemonteerd voor tijdelijke opslag en restauratie vanwege de renovatie van de Binnenhofgebouwen. Aan het eind van de renovatie wordt de fontein teruggeplaatst. Mogelijk weer op de plek waar hij in 1885 ooit werd neergezet.

Vergroot afbeelding Demontage Binnenhoffontein
De demontage van de Binnenhoffontein in Den Haag. (Beeld: Tineke Dijkstra)

Het demonteren van de fontein gebeurt in fasen. Vanaf 7 februari tot en met 11 februari zal smederij Oldenhave allereerst het ijzerwerk van de fontein stuk voor stuk loskoppelen. Zoals het vergulde beeld van koning Willem II van Holland, het sierlijk bladwerk en de waterspuiers. Het bedrijf is ervoor verantwoordelijk dat het smeedwerk goed en veilig wordt opgeslagen.

Lees meer