RVB genomineerd voor MS@Work Award

Daniëlle Prent Bouten, Centrale Coördinator Integriteit nomineerde het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) voor de MS@Work Award. Een initiatief van het Nationaal MS Fonds om werkgevers in het zonnetje te zetten die werknemers met MS zodanig ondersteunen, dat deze aan het werk kunnen blijven mét MS.

Beeld: Arenda Oomen

Voor Prent Bouten, haar leidinggevende Herman Westerhuis en collega's is de chronische immuunziekte multiple sclerose (MS) geen issue. Al bij het prille begin toen ze haar sollicitatiegesprek voerde bij het RVB maakte ze er geen geheim van dat ze MS heeft. Prent Bouten: ‘Dit is wat ik heb en dit is wat het met zich meebrengt, veel onzekerheid. Vervolgens hebben we het over mij gehad, over mijn werkervaring en wat ik kan brengen.’ Westerhuis: ‘Prent Bouten kwam binnen voor dat gesprek en viel direct op. Geen vragenvuur vanuit de selectiecommissie, maar direct een gesprek. We hebben haar aandoening bespreekbaar gemaakt en toen het zich bij haar manifesteerde regelden we veel praktische zaken, zodat zij haar werk kon blijven doen en we goed met elkaar in contact bleven, zodat er geen barrière zou ontstaan om terug te komen.’

Veilig

Prent Bouten: ‘Voor mij is het heel belangrijk dat ik me veilig voel om mezelf te kunnen zijn met mijn aandoening. Ik voel me in het werk niet bezwaard of onder druk gezet. Dat wat ik doe en kan doen wordt gewaardeerd en daar is erkenning voor. Voorlopig werk ik nog 36 uur, dat kan ik alleen doen dankzij het begrip, de mogelijkheden en flexibiliteit vanuit het RVB.’

Alles bespreken

Bij het RVB en de medische ondersteuning vanuit de bedrijfsarts, is alles bespreekbaar. Prent Bouten: ‘Natuurlijk werkten wij allemaal veel thuis vanwege de coronapandemie. Het thuiswerken kan en mag ik blijven doen. Uiteraard zijn er ook afspraken in Den Haag, maar vanuit huis kan ik wel ongeveer 80% van mijn werk doen. En heb ik een slechte dag, dan kan ik de afspraken online houden. Dat scheelt 2 tot 3 uur redelijk intensieve reistijd waardoor ik meer uren kan blijven werken, iets wat ik heel graag wil. Daarnaast kan ik op medische gronden ook met de auto richting Den Haag, waardoor ik ook daarmee minder reistijd heb en tegelijk minder risico op besmettingen zoals corona of de griep, want door behandelingen is mijn immuunsysteem minder sterk. Voor het thuiswerken heb ik mijn werkplek mogen aanpassen naar mijn fysiek gestel. Zowel bureau, stoel als monitor. Daarmee werd ook het thuiswerken een stuk prettiger en beter.’

Westerhuis: ‘Het kwam echt bij me binnen toen Prent Bouten teruggaf hoe zij het ervaarde dat er zo met haar werd meegedacht. Terwijl ik het heel normaal vond, vergrootte zij het uit.’ Prent Bouten: ‘Ik heb het RVB genomineerd voor de MS@Work Award omdat het er niet toe doet dat ik MS heb. En dat is voor mij zo belangrijk.’