WKO-pilot ERDH: het leereffect is het allerbelangrijkst

Een pilot die leereffecten oplevert voor toekomstige duurzaamheidsprojecten in Den Haag én de rest van Nederland. Dat is de typische ontwikkelende aanpak van Energierijk Den Haag (ERDH), een programma van het Rijksvastgoedbedrijf. Sinds afgelopen jaar loopt er zo’n pilot op het gebied van warmte- en koudeopslag in de bodem (WKO). Drie betrokken experts praten ons bij.

Vergroot afbeelding
Beeld: Rijksvastgoedbedrijf
Aansluitschema WKO-verbinding tussen B20 en B30

B20 en B30

In het Rijksoverheidsgebouw aan de Bezuidenhoutseweg 30 (B30) zouden technische ruimtes met computerservers komen. Het plan was om de warmte van die servers weg te koelen en daarna op te slaan in de bodem. Die warmte zou dan in de winter weer benut worden om via een warmtepomp het pand te verwarmen. Later ging men toch in de cloud werken. De technische ruimtes kwamen niet vol met computerservers te staan, en er werd te weinig warmte in de bodem geladen waardoor er meer stadswarmte moest worden ingekocht.

Lees meer