Leegstandsbeheer met tiny houses in Zeist

Op het voormalig militair terrein Kamp van Zeist zorgen de bewoners van enkele tiny houses voor sociale controle. Omdat het terrein op termijn wordt teruggegeven aan de natuur zijn de zelfvoorzienende huisjes een zeer geschikte oplossing voor tijdelijk leegstandsbeheer.

Op een deel van het terrein van Kamp van Zeist werd in april 2019 het voormalig asielzoekerscentrum afgebroken. Na verwijdering van het gebouw wilde het Rijksvastgoedbedrijf het risico op kraak of andere vormen van criminaliteit voorkomen en zocht daarom naar geschikt tijdelijk gebruik. Voor een groot leegstaand terrein vraagt dat soms om een creatieve oplossing. De keuze viel op zelfvoorzienende tiny houses. Via een organisatie voor leegstandsbeheer komen er in totaal 15 van deze kleine huisjes. Ze worden, verdeeld over een periode van meerdere weken geplaatst, voor de duur van ruim een jaar. De verwachting is dat voor het eind van het jaar 2019 alle tiny houses zijn geplaatst.

Het concept

Een groot deel van de tiny houses komt van Tiny Village Kleinhuizen, dat tijdelijk een terrein aan de Kelvinbaan in Nieuwegein beheert. Daar hebben de bewoners hard gewerkt aan hun visie op vergroenen. Het terrein is aansprekend en toegankelijk gemaakt en de natuur kreeg er de ruimte. De bewoners organiseerden open dagen, rondleidingen en een duurzaamheidsfestival. Ook op het Kamp van Zeist zullen de trotse bewoners een open dag organiseren, in het voorjaar van 2020.

Waar je groen ontmoet

Tiny Village Kleinhuizen gaat een nieuwe groene uitdaging aan op Kamp van Zeist. De tijdelijke bewoning met uiteindelijk 15 tiny houses zorgt voor extra sociale controle tegen kraken, vandalisme, illegale afvaldump of andere vormen van criminaliteit. Daarnaast willen de bewoners zich volledige inzetten op hun motto: ‘Waar je groen ontmoet’. Hun visie past goed in de plannen van de provincie, die dit terrein terug zal brengen naar de natuur.

Overig gebruik

Het voormalig Kamp Zeist bestaat uit meerdere delen, waarvan sommige delen regulier worden gebruikt, bijvoorbeeld door een penitentiaire inrichting. Op andere plekken is sprake van tijdelijk leegstandsbeheer, in de vorm van studentenhuisvesting en ruimten voor ondernemers.