Start verkoop Pesthuiscomplex Leiden

Vandaag start het Rijksvastgoedbedrijf de verkoop van het Pesthuiscomplex in Leiden. Dit bijzondere complex, gelegen naast het centraal station van Leiden en tussen de Leidse binnenstad en het Bio Science Park bestaat uit een pesthuis, een voormalig gevangenisgebouw en een aantal woonhuizen. Geïnteresseerde partijen kunnen tot 9 april 2019 een visie indienen om het te herontwikkelen.

Pesthuiscomplex, Pesthuislaan 1-7, Leiden

Het complex van circa 6.667 m2 bvo is omgeven door water en groen en ligt direct aan het vernieuwde Van Leeuwenhoekpark.

Geschiedenis

Het Pesthuiscomplex werd gebouwd in de Gouden Eeuw (bouwjaar 1661). Hoewel het uiteindelijk nooit voor pestpatiënten werd gebruikt, werd er destijds wel een ziekenhuis in gevestigd. De gebouwen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) staan tegenwoordig tegen de oostelijke begrenzing van het terrein. Ondanks de diverse bestemmingen, restauraties en verbouwingen is het nog altijd herkenbaar als 17e-eeuwse isolatie- en quarantaineinrichting voor de pest. Daarmee is het één van de belangrijkste monumenten van de geschiedenis van de gezondheidszorg.

Sinds 1990 is het gebouw eigendom van de Rijksoverheid, dat het na een grote restauratie vanaf 1998 verhuurde aan Naturalis, waar het fungeerde als entreegebouw. Het museum Naturalis opent medio 2019 met een nieuwe entree aan de Darwinweg.

Uitgangspunten en verkoopproces

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft in een goede samenwerking met de gemeente Leiden de ambities en randvoorwaarden voor herontwikkeling uitgewerkt. Deze zijn samengevat in een Nota van Uitgangspunten, die op 6 december 2018 is vastgesteld. Op basis van de uitgangspunten kunnen geïnteresseerde partijen tot 9 april 2019 een visie indienen om het complex te herontwikkelen. Een selectiecommissie beoordeelt de visies en de geschiktheid van de indieners. Maximaal vijf partijen kunnen op 12 juli 2019 een bod doen op het complex. In september 2019 wordt bekend gemaakt wie de koper is. De condities voor de verkoop en de te volgen verkoopprocedure zijn te vinden op biedboek.nl.