Rijkskantoor de Knoop officieel geopend

Namens het Rijksvastgoedbedrijf en RCreators, openden Annet Bertram, directeur-generaal Rijksvastgoedbedrijf, en Hans Gennissen, voorzitter Algemeen Bestuur Facilicom Group, op 17 mei rijkskantoor de Knoop.

Beeld: ©Ballast Nedam
Annet Bertram, directeur-generaal Rijksvastgoedbedrijf opent rijkskantoor de Knoop in Utrecht

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf herontwikkelde consortium R Creators, de samenwerking tussen Strukton, Facilicom en Ballast Nedam, de voormalige Knoopkazerne in Utrecht tot rijkskantoor de Knoop. Het verouderde complex onderging een duurzame herontwikkeling tot rijkskantoor waar verschillende rijksdiensten hun intrek in namen. Het casco van de voormalige Knoopkazerne werd getransformeerd tot rijkskantoor en uitgebreid met een vergadercentrum voor duizend bezoekers. Een atrium verbindt het vergadercentrum en de getransformeerde Knoopkazerne. De buitenruimte is ingericht met ‘het Knoopplein’ en het circulaire paviljoen ‘The Green House’.

Meer kwaliteit door duurzaam partnerschap

Samenwerking was een belangrijk criterium tijdens de aanbestedingsfase. Niet alleen omdat het contract twintig jaar loopt, ook omdat tijdens de exploitatiefase de facilitaire organisatie van R Creators als één team samenwerkt met de facilitaire organisatie van het rijkskantoor. Het is voor het eerst in een PPS-aanbesteding dat dienstverlening en samenwerking zo zwaar meewogen. Door de kennis en ervaring van zowel bouwen, onderhoud, als dienstverlening, is meer kwaliteit gerealiseerd voor de gebruikers.

Toekomstbestendig in hartje Utrecht

Wat betreft duurzaamheid ligt de focus niet alleen op het reduceren van energie- en materiaalgebruik. Er is ook ingezet op de maximale flexibiliteit voor het gebouw en de bijbehorende dienstverlening, zodat deze toekomstbestendig zijn. Het gebied rondom Utrecht Centraal waar rijkskantoor de Knoop ligt, maakt onderdeel uit van het ‘Masterplan Stationsgebied’ voor de vernieuwing van het centrum. Rijkskantoor de Knoop is een blijvend toonaangevend, gastvrij en duurzaam gebouw in het hart van Nederland geworden.

Beeld: René van der Waal, BEELD14
Rijkskantoor de Knoop, Mineurslaan 500, Utrecht, januari 2018