Voormalig defensieterrein schoon opgeleverd voor nieuwe woonwijk

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het voormalige defensieterrein aan de Kanaalweg  schoon opgeleverd aan de gemeente Utrecht. Na een complexe sloop- en saneringsoperatie was het terrein van ca. 7,4 hectare klaar voor de overdracht.

Overzichtsfoto Kanaalweg in Utrecht

Op 15 mei tekenden directeur Transacties en Projecten Rijksvastgoedbedrijf Roger Mol en wethouder Kees Geldof van de gemeente Utrecht de opleveringsakte in het aangrenzende monumentale Jongeriuscomplex. Als symboliek werd  een oude lichtschakelaar - gevonden tijdens de sloop - overhandigd aan de gemeente. “Wij sluiten de poort, daarna kan de gemeente het licht weer aan doen”, aldus Roger Mol. De gemeente kocht het terrein onder voorwaarde dat het schoon zou worden opgeleverd. De gemeente wil dat er 600 nieuwe woningen komen.

Het terrein

Het terrein was omstreeks 1955 in gebruik als magazijnencomplex door het ministerie van Defensie. Het is in de oorlog bezet geweest door de Duitsers, die het terrein als fabriek en brandstofopslag gebruikten. Daarmee is de grond sterk vervuild geraakt. De aan het terrein grenzende monumentale villa Jongerius, de bijbehorende tuin en kantoorgebouw zijn behouden. Dit complex is ook grondig gerenoveerd.

Nieuwe woonwijk

Het terrein is opgeleverd aan de gemeente Utrecht voor de realisatie van een nieuwe duurzame, gezonde stadswijk aan het Merwedekanaal. Gebiedsontwikkelaar BPD bouwt hier in totaal 600 woningen: koop- en huurappartementen en eengezinswoningen.

Samenwerking

De oplevering is het resultaat van een goede samenwerking tussen het Rijkvastgoedbedrijf, de gemeente Utrecht en aannemer Dura Vermeer Infra Milieu BV.  De provincie Utrecht heeft financieel bijgedragen aan het saneren en aankopen van het voormalige defensieterrein.

Schoon opgeleverd terrein aan de kanaalweg in Utrecht